Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Driekwart depressieven slikt ten onrechte antidepressiva’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Driekwart van de Nederlanders die antidepressiva slikken, doet dat ten onrechte. Voor hen is het slikken van deze medicijnen zelfs ‘nutteloos’. Dat zegt hoogleraar psychiatrie Aartjan Beekman in het VPRO-programma ‘Iedereen depressief’, dat vanavond wordt uitgezonden.
‘Driekwart depressieven slikt ten onrechte antidepressiva’

Het gebruik van medicijnen tegen depressie moet drastisch omlaag, zo vindt de hoogleraar die tevens psychiater is in de Valeriuskliniek in Amsterdam.

‘Geestelijke hygiëne’

Beekman doet onderzoek naar de oorzaken van depressie en de gevolgen voor de volksgezondheid en de economie. Het aantal Nederlanders dat de diagnose depressie krijgt, ligt rond de 800.000. Ongeveer een miljoen mensen slikt antidepressiva. Volgens Beekman zouden we de ziekte depressie op een vergelijkbare wijze te lijf moeten gaan als in het verleden met hart- en vaatziekten is gebeurd. Wat de hoogleraar betreft zijn allerhande vormen van therapie daarbij in te zetten en moeten we zelf, ook lang voordat we depressief dreigen te worden, aan ‘geestelijke hygiëne’ doen. Slechts 200.000 mensen met een depressie is daadwerkelijk gebaat bij medicatie. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Makkelijk praten van Beekman, ik heb nog geen artikel van hem gezien waarin dit bewezen wordt, maar misschien is het een uitspraak die uit zijn verband is gerukt. Het is wel een populair onderwerp onder professoren voor publiciteit. In de huisartsengeneeskunde zijn in de afgelopen 10 jaar een serie /onderzoeken artikelen geweest waarin de conclusie was dat er veel mensen daar zijn met een niet herkende en dus onbehandelde depressie. Als de richtlijnen van de huisartsen worden gevolgd wordt er bij lichtere depressies (wat is licht) in de eerste 6 maanden geen medicatie verstrekt. Als dat wordt gevolgd is het probleem dan kleiner?

  3. Zeker zelf nooit een depressie gehad? Dit is afschuwlijk en er zijn heel veel mensen die echt baat hebben bij antidepressiva. Waarom wordt er eerst zo ingezet op het gebruiken van deze middelen en was het beleid praten en pillen. En nu gaat men, na het stimuleren hiervan inees besefffen dat het toch wel heel veel mensen zijn. Wat kost het als al deze mensen langdurig uitvallen ivm hun klachten en nu door o.a. antidepressvia sneller weer aan het werk kunnen. Eerst wordt het gestimuleerd zonder na te denken over de gevolgen (dus veel mensen aan de antidepressiva) en nu, als het al te laat is en veel mensen dit gebruiken ineens alles weer terug gedraaid? En wat te denken van de lange wachtlijsten in de GGZ waardoor mensen onnodig lang zonder professionele hulp zitten en hun heil zoeken bij de huisarts die hen iets kan bieden. Dus als er iets gedaan moet worden aan het gebruik van deze middelen, dan zal er ook iets moeten gebeuren aan de voordeur van de professionals die dit kunnen beoordelen en dus mensen die klachten hebben snel kunnen helpen en een goede inschaating maken van of zij wel of niet deze middelen moeten gebruiken. Dus naar mijn idee ligt het wat complexer dan alleen maar minder vaak voorschrijven. Mensen moeten dan wel de goede hulp krijgen om te voorkomen dat zij dieper de put inraken.

  4. Een mooie stelling, daar ben ik het van harte mee eens. Wat nodig is in de samenleving is tijd om te kunnen aanpassen aan ingrijpende veranderingen. Het begrijpen van het verschil tussen mannen en vrouwen; als ook tussen genetische gevoeligheid voor stress. De nadruk op economische schade is bizar groot en kan zelfs gezien worden als de aanjager van het probleem. Antidepressiva worden geslikt als asperines of om zich te wapenen in de jacht op uitkeringstrekkers. De zeer kleine groep die deze medicijnen echt nodig hebben is allang verdund met commerciele slikkers. Het vragen om tijd is zoiets als vragen om compassie. Daar kan geen rekenkamer tegenop. Het getuigd eerder van incompetentie om een systeem vorm te geven dat destructief is voor een groot gedeelte van de bevolking. De kans op verliezen is groter; de kans op onzekerheid ook. Daarmee leren omgaan plus een flexibel systeem dat mensen een natuurlijke stap terug laat doen helpt tegen overbelasting. Nu geldt escaleren levert hulp op; maar is voor de persoon en samenleving veel schadelijker. Voorkomen betekent tijd en daar heeft iemand in principe geen pillen voor nodig. De mens is mens; geen machine en natuurlijke helende technieken zijn gratisch en al miljoenen jaren voor handen. Economische plaatjes mmaar een oogwenk. Het wordt tijd om te ontpolderen en met de voeten in de klei te staan. Dat helpt overigens ook tegen depressies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.