Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Duitse ziekenhuis wist van verleden Nick Reijnen

Mark van Dorresteijn
Het Duitse St. Georg Krankenhaus waar de in Nederland uit zijn beroep gezette arts Nick Reijnen bijna twee jaar ongestoord werkte, was al vier maanden op de hoogte van zijn omstreden verleden in ons land. Toch zag het ziekenhuis geen reden om hem direct te ontslaan. Dat blijkt uit een reportage in het televisieprogramma EenVandaag.
Duitse ziekenhuis wist van verleden Nick Reijnen

De voormalige arts wordt in Nederland verantwoordelijk gehouden voor de dood van minstens vijf patiënten door grove fouten bij maagverkleiningsoperaties in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. In Nederland is de chirurg daarom uit zijn beroep gezet en loopt er een strafzaak, maar intussen ging hij in Duitsland gewoon weer aan de slag als arts.

Geschiedenis

Vorige maand werd bekend dat Reijnen aan de slag was in het St. Georg Krankenhaus. Pas toen de zaak de publiciteit haalde, werd de samenwerking beëindigd. Aanvankelijk deed het ziekenhuis alsof het niets wist van de geschiedenis van Reijnen.

De huidige directeur van het hospitaal zei in EenVandaag echter dat in november een patiënt met symptomen aan de bel trok. Met die melding is uiteindelijk niets gedaan. Volgens de huidige directeur is dat overigens niet onder zijn leiding gebeurd. Hij kreeg pas later de leiding na een directiewisseling.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Bekijk de uitzending

2 REACTIES

  1. Hoe moeilijk is het om een gediskwalificeerde behandelaar uit de geneeskunst te weren. Enerzijds omdat (tot iemands schuld definitief vewezen is) er geen enkel internationaal protocol lijkt te bestaan om adequaat te voorkomen en anderzijds omdat iemand vrij makkelijk (nota bene vlak over de grens!) elders door kan gaan. Lijkt mij vrij eenvoudig om bijvoorbeeld in verweggistan weer verder te gaan. Argentinie, Brazilie, Australie. Noem maar eens. Hoe zou het zijn als men gebruik maakt van YouTube om anderen hiervoor te waarschuwen? Is dit een ontoelaatbare grensoverschrijdende rechter of is dit een kansrijke optie? Tenslotte is het gevaarlijk iemand te veroordelen die nog niet werd veroordeeld en voor het leven als zodanig op YouTube staat. Lijkt een goede zaak om dieper op in te gaan. Een soort van EPD voor medische slechterikken. Geen schandblok maar een zuiver en ethisch verantwoord en gecontroleerd middel ter bescherming van.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.