Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Duitsland aast op Nederlands zorgpersoneel

Mark van Dorresteijn
Duitse zorginstellingen kampen met een personeelstekort. Zij bieden Nederlandse stagiaires in Twente en de Achterhoek een stageplek ‘met perspectief op een arbeidscontract’. Dat meldt dagblad Tubantia.
Duitsland aast op Nederlands zorgpersoneel
Foto: iStock

Ouderenzorginstellingen in Bentheim, Nordhorn, Rheine en Münster hebben afspraken gemaakt met het ROC van Twente dat tientallen leerlingen volgend voorjaar stage lopen in verpleeghuizen en de ambulante zorg.

Grenzeloze arbeidsmarkt

Het ROC van Twente is volgens de Tubantia blij met de ontwikkeling. ‘In Nederland loopt de werkgelegenheid terug door bezuinigingen in de ouderen- en thuiszorg. Stageplekken in de maatschappelijke zorg, verzorgende-IG en verpleging zijn daarom moeilijk te vinden. In Duitsland staan ze om ons te springen’, zegt Janny Beuzel van ROC van Twente. Het plaatsen van stagiaires kan volgens het ROC van Twente een eerste stap zijn naar een grenzeloze arbeidsmarkt. ‘Aan beide zijden van de grens groeit het bewustzijn dat we jonge mensen moeten opleiden voor de Nederlandse en Duitse arbeidsmarkt. De ene periode is er hier werk, dan weer daar.’

Obstakels

De uitwisseling kent ook een aantal obstakels. Zo moeten de stagiaires wel Duits spreken. De school zegt daarvoor meer mogelijkheden in het lespakket aan te bieden. Daarnaast speelt de wederzijdse diploma-erkenning. ‘Duitse werkgevers oefenen nu grote druk uit op de autoriteiten om de erkenning voor elkaar te maken. Dat is mooi. Inhoudelijk verschillen opleidingen niet veel.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.