Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duizendste online cliënt GGz Breburg

Bij GGz Breburg is de duizendste cliënt gestart met online zorg. De eerste cliënt startte op 1 mei 2016. De instelling juicht de snelle groei toe; het zegt volgens haar dat er een grote vraag is naar online zorg.
portaal.jpg

GGz Breburg is ervan overtuigd dat met behulp van online zorg de cliënt de best passende behandeling en begeleiding krijgt, vanuit een grotere eigen regie, zodat ze weer verder kunnen in het dagelijks leven. Zowel cliënten en naasten van de centra voor volwassenen (voor angst- en stemmingsstoornissen, en persoonlijkheidsstoornissen), de Zorggroep Senioren, Centrum Psychose als het Centrum Autisme maken gebruik van online zorg. Voor de online zorg wordt gebruik gemaakt van een online behandelomgeving. Via deze omgeving hebben cliënten toegang tot behandelmodules en kunnen zij communiceren met hun behandelaren. Ook is er een bibliotheek met voorlichtende filmpjes over bepaalde klachten en beschikbare behandelingen. Cliënten bepalen samen met hun behandelaar welke online modules aansluiten bij de behandeling en ook op welk moment deze het beste gebruikt kunnen worden.
De behandeling van GGz Breburg vindt overigens niet alleen online plaats, altijd in combinatie met gesprekken op een locatie van GGz Breburg of bij de cliënt thuis.

Inzage dossier en digitale pre-intake
Sinds de zomer van 2016 is een pilot gestart om cliënten inzage te geven in hun eigen dossier, de eerste resultaten zijn positief. Bij Zorggroep Volwassenen is men begonnen met de vernieuwde intake, waar e-healthmodules een belangrijk onderdeel van zijn. De digitale pre-intake is zo’n module, die bestaat uit animatiefilmpjes, opdrachten, een vragenlijst en de mogelijkheid om vóór de intake al contact te leggen met een ervaringsdeskundige.

Van oud tot jong
Centrum Jeugd nodigt binnenkort haar cliënten uit voor online zorg. Marieleen Bouts, directeur bedrijfsvoering Centrum Jeugd zegt hierover: ‘Samen met cliënten, ouders en behandelaren wordt de komende tijd het e-health-aanbod voor jeugd bepaald. Cliënten kunnen waar en wanneer ze maar willen een gedeelte van hun behandeling via ons portaal volgen. Hiermee kan zorg verbeterd worden, waarbij het zowel gaat om de ervaring van de cliënt als de effectiviteit van een behandeling.’ Ook het Centrum Forensische Zorg en Centrum Eetstoornissen nodigen binnenkort hun eerste cliënten uit voor online zorg.

Leveranciers
De professionals van GGz Breburg werken samen met de leveranciers Redmax en Karify. ‘Redmax heeft geholpen bij het realiseren van onze visie, door het vormgeven van een modern implementatieprogramma. Karify is de leverancier van het cliëntgerichte en gebruikersvriendelijke portaal.’ De behandelmodules zijn gedeeltelijk door GGz Breburg ontwikkeld, maar er wordt ook gebruik gemaakt van modules die zijn ontwikkeld door acht samenwerkende GGz-instellingen waarmee GGz Breburg een e-health samenwerkingsverband is aangegaan.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.