Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dure geneesmiddelen blijven duurder worden

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert dat de uitgaven aan dure geneesmiddelen nog steeds sterk stijgen. Tussen 2014 en 2015 stegen de uitgaven van 1,74 miljard euro naar 1,84 miljard euro.
medicijnIstock1400.jpg

De cijfers over het jaar 2015 zijn nog niet volledig: de groei kan rond de 6,7 procent uitkomen. Dat blijkt uit de Monitor Uitgaven geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg. Deze monitor maakt deel uit van een pakket van maatregelen van de minister van VWS om te zorgen dat dure geneesmiddelen betaalbaar en toegankelijk blijven.

Stijging van de kosten
Het gaat om geneesmiddelen die verstrekt worden in het ziekenhuis en zo duur zijn dat ze apart van de behandeling gedeclareerd worden. De NZa schrijft: ‘Dit noemen we een add-on. In 2015 werden zo’n 183.000 mensen behandeld met deze middelen. De NZa ziet verschillende oorzaken voor de stijging van de kosten. Zo worden nieuwe geneesmiddelen steeds duurder. De eerste jaren nadat een nieuw medicijn op de markt komt stijgen de kosten het snelst. Dat komt omdat het geneesmiddel al snel bij meer indicaties en dus bij meer patiënten wordt ingezet.’

Oogziekten
Het meeste geld wordt uitgegeven aan medicijnen tegen kanker. In 2015 was dit minstens 727,1 miljoen euro; een stijging van 15,4 procent ten opzichte van het jaar 2014. Opvallend is de sterke stijging van het gebruik van medicijnen voor oogziekten. De uitgaven aan deze geneesmiddelen zijn met 65 procent gestegen tot minstens 36,5 miljoen in het jaar 2015.

Financiële knelpunten
Volgens de NZa lijken patiënten tot nu toe de medicijnen te krijgen die ze nodig hebben, ook dure geneesmiddelen. ‘Toch blijkt er nog winst te boeken als ziekenhuizen en zorgverzekeraars bij de introductie van een nieuw medicijn direct afspraken maken. Ook adviseren wij zorgverzekeraars tijdig duidelijk maken bij welke ziekenhuizen ze welke behandelingen met dure medicijnen inkopen. Daarnaast is het belangrijk dat ziekenhuizen de zorgverzekeraars tijdig betrekken wanneer zij financiële knelpunten ondervinden bij de verstrekking van geneesmiddelen en hierdoor patiënten moeten doorverwijzen.’

Dossier dure medicijnen
Er komen steeds meer, steeds duurdere,  medicijnen op de markt. Om de zorg betaalbaar te houden, kopen zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen in. Het preferentiebeleid en het omzetten van patiënten op biologicals naar biosimilars helpt ook de zorgkosten in de hand te houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.