Het idee achter de e-healthweek is simpel, vertelt Daniël Tijink van organisator ECP. ‘De informatisering van de samenleving neemt toe, ook in de zorg. Big data, blockchain, noem maar op. Maar in de zorg gaat het nog langzaam. Er zijn tal van leuke ideeën, maar de opschaling is altijd gedoe.’
In tal van sectoren kun je als burger zelf keuzes maken, bijvoorbeeld bij de aanschaf van een telefoon, aldus Tijink. ‘Maar als patiënt heb je niet zoveel in te brengen. Dokters, verzekeraars, de overheid: zij beslissen voor jou. Maar hoe beter de patiënt geïnformeerd is, hoe krachtiger zijn rol kan zijn.’
Dichter bij patiënten
Daniël Tijink is adviseur Zorg & ICT en lid van het management team van ECP, het ‘platform voor de informatiesamenleving’. In die hoedanigheid stond hij aan de wieg van de landelijke e-healthweek, die vorig jaar voor de eerste keer werd georganiseerd. ‘Ik zag veel interessante conferenties over e-health, maar wilde iets dichter bij patiënten. Daar waar echt gewerkt wordt aan invoering’, licht hij toe.
In de e-healthweek tonen zorginstellingen, gemeenten, leveranciers, scholen patiënten, burgers en zorgverleners op een toegankelijke wijze wat er kan met e-health. Op het programma staan een kleine tweehonderd activiteiten en initiatieven door het hele land. Een aantal daarvan wordt door de drie bewindslieden van het ministerie van VWS bezocht.
Beter na borstkanker
Veel activiteiten zijn samen met patiënten georganiseerd. Voorbeelden zijn een rondleiding door het ‘Dementiehuis van de toekomst‘, een webinar over e-health in de huisartspraktijk en een hackaton Beter na borstkanker. De e-healthweek wordt afgesloten met de ICT & Health Conference in de Utrechtse jaarbeurs.