De e-healthweek is een initiatief van onder andere het ministerie van VWS, Platform voor de Informatiesamenleving ECP en ZonMw. De week wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd.
Tijdens de openingsmanifestatie is er onder meer aandacht voor het thema bekostiging. Bernard Creutzburg en Vincent Pelgröm van de NZa melden de voorlopige resultaten van het nieuwe e-consult in de medisch specialistische zorg op basis van declaratiedata. Ook geven ze een overzicht van de mogelijkheden om zorginstellingen met elkaar te vergelijken voor wat betreft het gebruik van de e-consult in de praktijk.
E-healthweek: toezicht
Een ander thema is het toezicht op e-health. De informatiebeveiliging is bij veel Nederlandse zorginstellingen nog niet op orde, zei coördinerend inspecteur Johan Krijgsman van de IGJ eerder in Zorgvisie ICT Magazine. Ook blijven zaken als koppeling van gegevens en de invoering van nieuwe functies achter. Dit ondanks de wel degelijk aanwezige bestuurlijke aandacht voor de thema’s e-health en ict.
In het land zijn er in de e-healthweek meer dan 200 bijeenkomsten over het thema. Er is veel aandacht voor actuele ontwikkelingen op het gebied van MedMij en persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s). Ook zijn er er zijn diverse presentaties van nieuwe functionaliteiten.
Een voorbeeld is de BeterDichtbij-app. Met behulp van deze app kunnen patiënten vragen stellen aan hun zorgverleners. BeterDichtbij is een initiatief van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), een vereniging van de 28 regionale ziekenhuizen. Onlangs werd de app in gebruik genomen bij Gelre ziekenhuizen. Bijzonder daarbij is is dat patiënten ook een digitale samenvatting van hun dossier kunnen opvragen via de app.
Toegankelijkheid digitale zorg
Ook de toegankelijkheid van digitale zorg komt als thema regelmatig terug in de e-healthweek. Dit gebeurt onder meer in de inaugurele rede van Catherine Bolman, hoogleraar e-healthtoepassingen aan de Open Universiteit. ‘Deze toepassingen, mits effectief bewezen en betrouwbaar, bieden veel voordelen, zowel voor zorgvragers als voor zorgverleners,’ aldus Bolman. ‘Maar dan moeten de doelgroepen ze wel gebruiken. Met name bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, lager opgeleiden en chronisch zieken, gaat dat nogal eens mis. Mijn vraag is wat je daaraan kunt doen.’
De e-healthweek vindt plaats van 21 t/m 26 januari 2019