Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Edith Schippers komt huisartsen tegemoet

Met extra geld wil minister Edith Schippers (VWS) voorkomen dat patiënten straks vaker naar de spoedeisende hulp van ziekenhuizen gaan, terwijl de hulp goedkoper kan via huisartsenposten. De huisartsen hebben eerder in een slepend conflict met de minister gewaarschuwd dat patiënten vaker naar het ziekenhuis zullen gaan.
Edith Schippers komt huisartsen tegemoet

Het conflict draait om 112 miljoen euro aan te veel gedeclareerde kosten die Schippers bij de huisartsen wil terughalen. Een woordvoerder van de minister bevestigde vrijdag een bericht in De Telegraaf dat de VVD-bewindsvrouw hen een handreiking zal doen tijdens een bijeenkomst van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in Den Haag.

Spil

Schippers beschouwt de huisartsen als “de spil waar de zorg om draait”. Daarom maakt ze in 2012 en 2013 extra geld vrij om via een startsubsidie de samenwerking tussen huisartsenposten en de spoedeisende hulp te stimuleren. De minister houdt wel vast aan het terughalen van de overschrijding van 112 miljoen euro, maar zij wil deze operatie minder pijnlijk maken door de lasten over meerdere posten te verdelen. Zo zal de overschrijding niet alleen verrekend worden met het inschrijftarief; de vergoeding die huisartsen per patiënt krijgen. Maar bijvoorbeeld ook over het tarief per consult.

Verzekeraars

Verder is het de bedoeling dat een behoorlijk deel van de overschrijding, ongeveer 30 miljoen euro, wordt teruggehaald via verzekeraars. Dit zou mogelijk zijn als verzekeraars “nog scherper en selectiever op kwaliteit” zorg inkopen bij huisartsen.De LHV wil nog niet reageren. De huisartsen willen de voorstellen eerst bestuderen. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Huisartsen stoppen samenwerking met ziekenhuizen

Weinig kleine kwalen in de huisartsenpraktijk

‘Huisarts moet grotere rol spelen bij kanker’

Huisartsen willen met minister rond de tafel

2 REACTIES

  1. Selectieve contractering van huisartsenzorg? Moeten verzekerden dan gaan zoeken naar een huisarts die wel voor een bepaalde behandeling is gecontracteerd? Wat een doorzichtige truc van deze Minister en hoe vals!
    All Inn tarieven komen eraan: behandelingen op 1 hoop gegooid en doe het maar voor minder en zie maar dat je je praktijk in de lucht houdt.
    Kom je in financiele problemen dan mag je contact opnemen met de grootste verzekeraar in je gebied en die zal zien of hij je nodig heeft om aan zijn zorgplicht te kunnen voldoen. Tandenborstel en koffer met kleding voor de reis meenemen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.