Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een derde van endoscopie-patiënten niet besmet

Redactie Zorgvisie
Het Maasstad Ziekenhuis heeft een derde van de bijna achthonderd patiënten die mogelijk besmet waren geraakt door een vuile endoscoop, gerust kunnen stellen. Uit hun bloedtest blijkt dat zij niet besmet zijn geraakt met hepatitis B en C of hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Dat liet het ziekenhuis vandaag weten. Vorige week woensdag kwam tijdens een onderhoudsbeurt aan het licht dat een van de drie afwasmachines voor endoscopen op de locatie Zuider niet naar behoren had gefunctioneerd. Een endoscoop is een onderzoeksinstrument waarmee de maag, darmen, galwegen en longen worden bekeken.

Hoge temperaturen

Bijna achthonderd patiënten die een dergelijk onderzoek ondergingen in de periode tussen 16 oktober 2008 en 20 mei 2009, zouden daardoor mogelijk besmet zijn geraakt. Het risico op besmetting is overigens zeer klein, omdat het afwasapparaat de endoscoop wel op een temperatuur van zestig graden heeft gewassen. (anp)

Lees ook:

Maasstadziekenhuis roept endoscopie-patienten terug

Kort geding tegen ‘Ziekenhuis Rotterdam’

Inspectie: ‘Ziekenhuis Bernhoven was slordig’

Viecuri kampt met reiniging instrumenten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.