Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een hectische week voor het Westfriesgasthuis

Mario Gibbels
Vorige week werd het Westfriesgasthuis getroffen door een virus die het computersysteem van het ziekenhuis vrijwel helemaal lam legde. Ict-manager Nic Kaldenbach blikt terug op een hectische week.
Een hectische week voor het Westfriesgasthuis

Hoe heeft ’t virus het ziekenhuis kunnen binnen dringen?

“We zijn het nog aan het onderzoeken. Alle aandacht is natuurlijk eerst uitgegaan naar het onschadelijk maken van het virus. Ik moet daarbij een compliment maken aan onze it-afdeling die onmiddellijk alles uit handen heeft laten vallen, en dat geldt ook voor allerlei privézaken, en aan de slag is gegaan.”

Kennelijk heeft de virusscanner van het ziekenhuis niet goed gewerkt?

“Vrijwel al onze virusscanners en Microsoft-beveiligingspatches zijn up-to-date. Alleen enkele oude medische apparaten hebben een oudere versie van een virusscanner omdat het niet mogelijk was om de nieuwste versie te implementeren. Omdat zo’n apparaat bijvoorbeeld nog met Windows 2000 XP werkt. Het zou kunnen dat het virus via zo’n apparaat het ziekenhuis is binnengedrongen.”

De ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

“We zullen op basis van de evaluatie van dit voorval nog eens moeten bekijken welke extra maatregelen we moeten treffen en hoe we moeten omgaan met medische apparatuur met verouderde virusscanners. Het zou kunnen betekenen dat je zo’n apparaat niet meer kunt gebruiken. Het is in ieder geval duidelijk geworden dat een enkele computer de ict-infrastructuur behoorlijk kan ontregelen.”

Wat zegt NEN 7510, de norm voor informatiebeveiliging in de zorg, hierover?

“Die zegt alleen dat je als zorginstelling goed beschermd moet zijn tegen virussen en geeft implementatierichtlijnen. Er lopen overigens hier op dit moment twee grote projecten en dat is de implementatie van een nieuw EPD en NEN 7510, en die zijn voor mij allebei even belangrijk. In november gaan we een audit doen om te kijken of we voldoen aan NEN 7510. Daarbij zal ook dit voorval meegenomen worden. Probleem blijft wel dat informatiebeveiliging geen sexy onderwerp is. Het personeel ziet er weinig van en sommige maatregelen worden door zorgverleners als lastig ervaren. Wat dat betreft is zo’n systeemstoring wel weer nuttig om mensen bewust te maken van het belang van goede informatiebeveiliging. Maar ik kan u verzekeren dat we het niet in scène hebben gezet.” (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Lees ook:

Mutatie virus houdt huis in Westfriesgasthuis

Een EPD-implementatie met een paar hick-ups

Westfriesgasthuis eerste met koppeling HealthVault

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.