Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op drie artsenpraktijken heeft onbeveiligde verbinding

Bij bijna één op de drie dokterspraktijken waar het mogelijk is om je online in te schrijven of een herhaalrecept aan te vragen, worden jouw privégegevens niet beveiligd. Daarmee overtreden ze de Nederlandse privacywet. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
portaal.jpg

RTL Nieuws onderzocht ruim driehonderd dokterspraktijken. Bij de 197 praktijken waar je jezelf online kunt inschrijven of een herhaalrecept kunt aanvragen, werd in 29,3 procent van de gevallen geen gebruik gemaakt van een beveiligde https-verbinding bij het versturen van medische gegevens.

Https-verbinding
Door het ontbreken van een beveiligde verbinding worden alle privacygevoelige informatie open en bloot over het internet verstuurd. Dan is het voor anderen relatief eenvoudig om persoonsgegevens in te zien en te misbruiken voor identiteitsfraude. Ook kunnen hackers de gegevens over herhaalrecepten inzien en aanpassen door bijvoorbeeld de dosis te veranderen, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het online inschrijven vormt het grootste risico. Een inschrijfformulier vraagt om veel privacygevoelige informatie, waaronder de NAW-gegevens in combinatie met het burgerservicenummer. Het is dan wettelijk verplicht om een beveiligde verbinding te gebruiken. Dat geldt ook voor het online aanvraagformulier voor een herhaalrecept, omdat ook daar om medische informatie wordt gevraagd zoals welke medicijnen je gebruikt.

Urgentie
‘We hebben de afgelopen jaren heel veel aandacht besteed aan het beveiligen van persoonsgegevens bij huisartsen’, zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen RTL Nieuws. ‘Blijkbaar is het gevoel van urgentie nog niet genoeg doorgedrongen.’

Autoriteit Persoonsgegevens
Volgens Tomesen moeten patiënten erop kunnen vertrouwen dat er zorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan. De privacywaakhond gaat huisartsen volgend jaar dan ook beter in de gaten houden, zo stelt Tomesen: ‘En als het weer mis gaat, zullen we zeker niet aarzelen om op te treden.’De Autoriteit Persoonsgegevens kan onder meer flinke boetes uitdelen.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.