Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste koelambulance in Utrecht

Mark van Dorresteijn
In de regio Utrecht rijdt sinds november een koelambulance. Patiënten met een hartstilstand kunnen nu ter plekke worden gekoeld zodat beschadiging van de hersenen mogelijk afneemt. Voorheen gebeurde dat pas in het ziekenhuis. De koelambulance is mogelijk door een samenwerking van het UMC Utrecht en de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU).
Eerste koelambulance in Utrecht

Het komt per jaar ongeveer 550 keer voor in de regio Utrecht dat mensen een hartstilstand krijgen. Uit onderzoek blijkt dat het afkoelen van het lichaam goed is voor de overleving en het herstel van de hersenen van mensen die zijn gereanimeerd vanwege een hartstilstand. Het koelen vertraagt de stofwisseling van de beschadigde hersenen, dus wordt het energiegebruik verminderd. Luuk Otterspoor, intensivist van het UMC Utrecht: ‘Hoe eerder er wordt gestart met het koelen van de hersenen na een hartstilstand, hoe beter. We bedachten dat we tijd konden winnen door eerder dan in het ziekenhuis te koelen. Dat vergroot zeer waarschijnlijk de overlevingskans en de kans op herstel van de hersenfunctie. Daarnaast is dit een zeer goedkope en ook veilige manier van behandelen.’

Koelvloeistof

Het UMC Utrecht heeft in samenwerking met de RAVU een nieuwe behandelingsstrategie ontwikkeld. Zodra er een melding van een reanimatie is, wordt een speciaal met koelvloeistof uitgeruste ambulance naar de patiënt gestuurd om zo snel mogelijk de beproefde koelbehandeling uit te voeren. Op deze ambulance, die voor dit doeleinde midden in de regio stand by staat, is een verpleegkundige aanwezig die speciaal opgeleid is om patiënten veilig te kunnen behandelen met koelen. Rene Boomars, assistent Medisch Manager van de RAVU: ‘Met behulp van een infuus wordt speciaal gekoelde vloeistof toegediend. Daarnaast wordt zo nodig gebruik gemaakt van coldpacks.’ Vooralsnog is een ambulancevoertuig uitgerust met koelapparatuur.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Lex van Lieshout )