Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Eerste lijn dreigt menselijk gezicht te verliezen’

Huisartspraktijken groeien uit tot eerstelijnsgezondheidszorgorganisaties, maar moeten oog blijven houden voor de menselijke maat. Dat is de boodschap van de publicatie ‘Overzichtstudie eerste lijn’ van het NIVEL.
'Eerste lijn dreigt menselijk gezicht te verliezen'

Organisaties in de eerste lijn blijven groeien, signaleert het NIVEL. Cliënten hebben niet meer alleen met de huisarts en fysiotherapeut te maken, maar ook met de praktijkondersteuner, de diabetesverpleegkundige, de eerstelijnspsycholoog, enzovoorts. De huisarts met een solopraktijk wordt langzaam verleden tijd. Bij fysiotherapiepraktijken is die ontwikkeling nog sterker. NIVEL-afdelingshoofd professor Dinny de Bakker ziet risico’s bij deze ontwikkeling: “De uitdaging is de samenwerking in de eerstelijnszorg zo vorm te geven dat mensen hun huisarts en fysiotherapeut blijven kennen, dat ze weten met mensen te maken te hebben en niet met anonieme organisaties. Want we hebben meer vertrouwen in mensen dan in organisaties.”

Aanzuigende werking tweede lijn

Het NIVEL ziet ook dat het aantal verwijzingen naar de tweede lijn stijgt. De Bakker: “Van een sterke eerste lijn verwacht de minister dat deze bijdraagt aan beheersing van de kosten van de gezondheidszorg. Maar de zuigkracht van de tweede lijn is sterk. Alleen de eerste lijn versterken is daarom niet voldoende om de kosten te beperken als niet ook maatregelen worden genomen om de groei in de tweede lijn te beteugelen. Een belangrijk deel van het ziekenhuisbudget zou onder vrije prijsvorming moeten kunnen verschuiven naar de eerste lijn.”

Sterke eerste lijn

Meer dan negentig procent van de Nederlandse zorg wordt geleverd in de eerste lijn, door huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners, tegen slechts vier procent van het totale budget van de zorg. Een goed functionerende eerste lijn voorkomt dat mensen een beroep doen op duurdere en complexe zorg. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd wordt een sterke eerstelijnsgezondheidszorg daarom gezien als oplossing voor de groeiende en veranderende vraag naar zorg, het toenemend aantal chronisch zieken en de stijgende kosten door nieuwe medische technologie. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

SOS-arts zoekt samenwerking met eerste lijn

‘Kosten eerstelijns-ggz zullen stijgen’

Eerste lijn laat psychische problemen liggen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Ze hebben dit zeer waarschijnlijk aan hun zelf te danken. Afgepoederd door de huisarts of nog niet eens, assistenten met hun grote bek.
    De zorg heeft een groot gebrek aan zelfreflectie.

    Schrijf je jezelf uit wegens zeer gebrekkige communicatie, vraagt die arts later aan een
    familielid of ik mij weer wil inschrijven. Dit is mij toch een trap na. Als je niet eens
    het fatsoen hebt om mij te woord te staan. Schandalig!

  2. Lees alle reacties
  3. Dit hoeft niet. De ontwikkeling van de grotere eerstelijnsorganisaties blijft mensenwerk en de samenwerking tussen zorgverleners onderling. Het zou mooi zijn als de zorginkoopafdelingen 1e en 2e lijn van verzekeraars meer (financiele) mogelijkheden zouden geven aan anderhalvelijns of “verplaatsbare” zorg. Het blijft natuurlijk een groeimodel…

  4. Al jaren werd geroepen: ontschotten. Als in Nederland meerwerk (in de hand gewerkt door factoren als vergrijzing, nieuwe innovatieve medische ontwikkelingen etc), wordt geduid als ineffectief met korting als gevolg voor….de zorgverleners(!!!) dan kunnen we met een stijgende zorgvraag nog onze lol wel op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.