Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EHCI: Nederland klantvriendelijkste gezondheidszorg

Opnieuw staat Nederland aan kop van de Europe Health Consumer Index (EHCI). De lijst, samengesteld door het Health Consumer Powerhouse, laat zien welke Europese landen de meest cliëntvriendelijke gezondheidszorg hebben. Denemarken en IJsland volgden Nederland op enige afstand.

Nederland is het enige land dat constant in de top 3 heeft gestaan sinds het ontstaan van de lijst in 2005. “Het blijkt erg moeilijk om een lijst samen te stellen waarin Nederland niet in de top 3 verschijnt”, stellen de onderzoekers. “Nederland zou wel eens het beste gezondheidszorgsysteem van Europa kunnen hebben.”

Medicijnen en e-health

Nederland scoort vooral goed op het gebied van medicijnen en e-health. Het epd en de onderlinge uitwisseling van informatie tussen specialisten zorgen, samen met het elektronisch voorschrijven van medicijnen, voor een goede score op het gebied van e-health. Op het gebied van medicijnen zorgen subsidie, goede informatie in de bijsluiter en toegang tot de nieuwste medicijnen voor veel punten.

Wachttijden

Ruimte voor verbetering is er ook. Nederland kan vooral beter scoren op het gebied van wachttijden. Dezelfde dag toegang tot een eigen huisarts, directe toegang tot een specialist, kankerbehandeling binnen 21 dagen en een CT-scan binnen 7 dagen, zijn de punten waarop Nederland gemiddeld scoort.

Ranglijst

Aan kop van de ranglijst staat Nederland met 875 van de 1000 punten. Opvolger Denemarken scoorde 56 punten lager en kwam uit op 819 punten. De derde plek is weggelegd voor nieuwkomer IJsland (811 punten). Laatste werd Bulgarije met 448 punten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

ChipSoft en Siemens beste EPD’s volgens ggz

RVZ wil tijdelijke vergoeding voor nieuwe medicijnen

‘Wachtlijsten langer ondanks marktwerking’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.