Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-health leidt niet tot minder hart- en vaatziekten

E-healthapplicaties hebben geen effect op het voorkomen van nieuwe hart- en vaatziekten bij ouderen. De apps hebben wel een gunstig effect op het verlagen van het cardiovasculaire risico, maar de effecten zijn klein en nemen af in de tijd.
Marcus
Foto: iStock

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Cathrien Beishuizen (AMC) over hoe ouderen door online hulpmiddelen kunnen worden ondersteund om zo te leven dat ze minder last krijgen van hart- en vaatziekten.

Hoge verwachtingen

De klinische effecten van ehealth applicaties voor zelfmanagement van het cardiovasculair risicoprofiel die speciaal voor ouderen zijn gemaakt vallen dus tegen. Dit terwijl de verwachtingen van e-health hooggespannen zijn door de vergrijzing en de snelle groei van het aantal mensen met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop.

Alleen met ondersteuning

In het onderzoek beschrijft Beishuizen ook hoe e-healthapplicaties voor cardiovasculair zelfmanagement voor ouderen beter ontworpen kunnen worden. Apps zijn effectiever als ze worden gecombineerd met menselijke ondersteuning. Die steun draagt bij aan het opbouwen van een vertrouwensband en het vergroten van de betrokkenheid van deelnemers. De combinatie met menselijke ondersteuning is volgens Beishuizen dus essentieel om de effectiviteit van e-healthapplicaties te vergroten.

Beishuizen is een van de weinigen die onderzoek heeft gedaan naar de klinische effecten van online hulpmiddelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.