Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Einde aan numerus fixus binnen vijf jaar

Mark van Dorresteijn
De numerus fixus moet binnen vijf jaar afgeschaft zijn. Hiervoor pleiten de VVD en het CDA in het nieuwe concept-regeerakkoord.
Einde aan numerus fixus binnen vijf jaar

De partijen willen hiermee tegemoet komen aan de vraag van een kwart meer artsen in 2025. Het afschaffen van de numerus fixus staat in lijn met het rapport van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Afschaffing van een vastgesteld aantal opleidingsplaatsen is ook een randvoorwaarde voor goede marktwerking in de zorg, zo melden de partijen in het akkoord.

Rapport RVZ

Begin dit jaar adviseerde de RVZ om de regulering van de opleidingsplaatsen in vijf jaar af te schaffen. De raad stelt voor studenten te selecteren op basis van hun eindcijfers en motivatie. De groeiende zorgvraag maakt het volgens de RVZ noodzakelijk om meer artsen en medisch specialisten op te leiden. Daarnaast is er een tekort aan sommige soorten specialisten, zoals ouderengeneeskunde en artsen voor jeugd en gehandicaptenzorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

RVZ: schaf numerus fixus over vijf jaar af

Capaciteitsorgaan wil verruiming numerus fixus

Roland Berger wil af van numerus fixus

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

  1. Nou mooi plan hoor. Dus na 5 jaar is deze numerus fixus afgeschaft. De opleiding geneeskunde duurt zeg maar 6 jaar inclusief co-schappen. Dan heb je er over 11 jr dus een groot aantal basisartsen bij, dan zitten we inmiddels in 2021. Die kunnen i.p. niks, moeten nog door voor de vervolgopleiding/specialisatie. Maar die duurt ook weer circa 5 jaren (+4 jr als je promoveert). En wie gaat in 2026 al die specialisten dan weer opleiden? Daar is helemaal geen tijd en mankracht voor. Ik denk dat het plaatje van afschaffen numerus fixus een begin is, maar niet goed doorgedacht is; met meer basisartsen zijn we er nog niet. Voordat het aantal specialisten is aangevuld zitten we ergens in 2040 schat ik zo. Benieuwd wat de lezer van deze website er van vindt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.