Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eindelijk uurtarief medisch specialisten

Redactie Zorgvisie
MAARSSEN - Vanochtend hebben minister Hoogervorst van VWS en de Orde van medisch specialisten een akkoord gesloten over het onderbouwd normatief uurtarief. Het uurtarief wordt vanaf 1 januari 2008 gebruikt om de tarieven van de vrijgevestigd medisch specialisten te bepalen. Voor de medisch specialisten in dienstverband blijven de AMS (Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten in dienstverband van algemene ziekenhuizen) en de HAMS (Honoreringsregeling Academisch Medisch Specialisten) gelden.

Met deze overeenstemming is een uurtarief bereikt voor alle medische specialismen, waarbij ook ruimte is voor beloning op basis van de persoonlijke prestaties van de medisch specialisten. Voor de medisch specialisten die vrij beroepsbeoefenaar zijn, heeft de invoering van dit uurtarief directe relatie met het inkomen.

Tariefopbouw

Het uurtarief wordt vastgesteld op € 132,50 (prijspeil 2006) en is opgebouwd uit een aantal globale posten, zoals een inkomensdeel en een kostendeel. Rondom het uurtarief geldt een bandbreedte van € 6,- onder het uurtarief (€ 126,50) en € 6,- boven het uurtarief (€ 138,50), waarover de medisch specialisten vrij beroepsbeoefenaren kunnen onderhandelen met het ziekenhuis. Hierdoor is het mogelijk om hen gedifferentieerd te belonen op basis van de geleverde prestaties. Het uurtarief en de wijze van toepassing zijn maatschappelijk aanvaardbaar.

Kwaliteit

In het uurtarief van € 132,50 is een bedrag van € 0,50 opgenomen voor kwaliteit. Deze bijdrage is bedoeld als vergoeding voor het kwaliteitsbeleid van de medisch specialisten. Over wat de medisch specialisten hiervoor zullen doen, en hoe deze € 0,50 ter beschikking komt, worden later nadere afspraken gemaakt. (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.