Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Elektronische pillendoos moet therapietrouw epilepsiepatiënt verbeteren

Annelies Vermeulen
Het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van hogeschool Windesheim, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), Evalan BV en Dutch Button Works hebben een elektronische pillendoos voor epilepsiepatiënten ontwikkeld dat hen moet helpen bij hun therapietrouw.
Elektronische pillendoos moet therapietrouw epilepsiepatiënt verbeteren

De patiënten krijgen een smsje wanneer ze hun geneesmiddelen vergeten. Zo kunnen zij hun noodzakelijke therapietrouw verbeteren. Bovendien krijgen artsen en verpleegkundigen elektronisch gegevens over het medicijngebruik waardoor ze gerichter ondersteuning kunnen bieden.

Onderzoek

Het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van hogeschool Windesheim, de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), Evalan BV en Dutch Button Works introduceren dit geavanceerde medicijndoosje en onderzoeken de gebruikseffecten ervan. Voorlopige resultaten wijzen uit dat al na vijf maanden gebruik een significante verbetering in kwaliteit van leven optreedt.

Internetaccount

De elektronische pillendoos (Real-Time Medication Monitoring-RTMM) wordt uitvoerig getest in het onderzoeksproject Digitale Medicatie Ondersteuning voor Epilepsiepatiënten (DiMOVE). Het doosje stuurt gegevens over het medicijngebruik direct door naar een centrale database en maakt ze via een internetaccount toegankelijk voor onderzoekers en begeleiders. Die kunnen het medicatieproces zo op de voet volgen en, waar nodig, corrigerend optreden.

Dagboek

Ook houden de patiënten een digitaal dagboek bij over de frequentie en de aard van hun aanvallen. DiMOVE onderzoekt in hoeverre het RTMM-systeem effect heeft op de therapietrouw en het welbevinden van de patiënten. Daarnaast onderzoekt DiMOVE hoe de arts de informatie over therapietrouw gebruikt in de behandeling van de patiënten. In de laatste fase van het onderzoek zal de informatie uit het digitale dagboek gekoppeld worden aan de informatie over hun therapietrouw. Tijdens een eerder uitgevoerde pilot reageerden patiënten enthousiast. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Nieuwe ‘smart pill’ geeft arts informatie over medicijngebruik

eHealth-systeem moet nachtelijke epilepsieaanval opsporen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.