De patiënten krijgen een smsje wanneer ze hun geneesmiddelen vergeten. Zo kunnen zij hun noodzakelijke therapietrouw verbeteren. Bovendien krijgen artsen en verpleegkundigen elektronisch gegevens over het medicijngebruik waardoor ze gerichter ondersteuning kunnen bieden.
Onderzoek
Het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van hogeschool Windesheim, de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), Evalan BV en Dutch Button Works introduceren dit geavanceerde medicijndoosje en onderzoeken de gebruikseffecten ervan. Voorlopige resultaten wijzen uit dat al na vijf maanden gebruik een significante verbetering in kwaliteit van leven optreedt.
Internetaccount
De elektronische pillendoos (Real-Time Medication Monitoring-RTMM) wordt uitvoerig getest in het onderzoeksproject Digitale Medicatie Ondersteuning voor Epilepsiepatiënten (DiMOVE). Het doosje stuurt gegevens over het medicijngebruik direct door naar een centrale database en maakt ze via een internetaccount toegankelijk voor onderzoekers en begeleiders. Die kunnen het medicatieproces zo op de voet volgen en, waar nodig, corrigerend optreden.
Dagboek
Ook houden de patiënten een digitaal dagboek bij over de frequentie en de aard van hun aanvallen. DiMOVE onderzoekt in hoeverre het RTMM-systeem effect heeft op de therapietrouw en het welbevinden van de patiënten. Daarnaast onderzoekt DiMOVE hoe de arts de informatie over therapietrouw gebruikt in de behandeling van de patiënten. In de laatste fase van het onderzoek zal de informatie uit het digitale dagboek gekoppeld worden aan de informatie over hun therapietrouw. Tijdens een eerder uitgevoerde pilot reageerden patiënten enthousiast. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)
ICTzorg magazine
Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.
Lees ook:
Nieuwe ‘smart pill’ geeft arts informatie over medicijngebruik
eHealth-systeem moet nachtelijke epilepsieaanval opsporen
zie ook eHealthsysteem