Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Elke variant van astma verdient eigen behandeling’

Er bestaat niet één soort astma, maar er zijn er een heleboel. En verschillende astmatypen verdienen elk een eigen behandeling. Dat blijkt uit in totaal 90 Nederlandse onderzoeken.
'Elke variant van astma verdient eigen behandeling'

‘Dat kan voor een patiënt betekenen dat hij in de toekomst niet alleen de diagnose ‘astma’ krijgt, maar ook hoort welk type. Dan krijgt hij direct de behandeling die het beste bij dat type past’, stelt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, de mede-organisator van de Longdagen. Nu bestaan er verschillende standaardbehandelingen die om de beurt op een patiënt worden ‘uitgeprobeerd’ om te kijken welke aanslaat. ‘Het kan daardoor dus gebeuren dat iemand eerst een aantal behandelingen probeert die niet direct voor hem het beste resultaat opleveren.’

Nederlandse onderzoeken
Alle 90 studies komen uit Nederland, al kregen sommige wetenschappers hulp van Europese en Amerikaanse collega’s. Het fonds noemt het onderzoeken van verschillen in astma ‘een wereldwijde trend’: voor steeds meer onderzoekers is dit de manier om uiteindelijk tot een betere behandeling te komen.

Aparte geneeswijzen
De wetenschappers ontdekten verschillen in onder meer ontstekingen, longweefsel en bloed. ‘Zo blijkt uit een onderzoek dat de longen van mensen met overgewicht veel minder ontstoken zijn dan die van mensen met een ‘gewoon’ gewicht. Zij hebben dus minder baat bij een behandeling met ontstekingsremmers’, aldus het fonds. Ook de genen en de afweercellen kunnen per type astma afwijken, zodat twee verschillende patiënten elk een eigen geneeswijze nodig hebben.

Sterfgevallen
Tijdens het tweedaagse symposium in Utrecht bespreken wetenschappers, zorgverleners, longpatiënten en publiek de laatste ontwikkelingen in wetenschap en zorg voor longen met elkaar. In totaal hebben een miljoen Nederlanders een longziekte, zoals astma en COPD. 34.000 van de jaarlijkse sterfgevallen in Nederland worden (mede)veroorzaakt door longziekten. Dat is ongeveer een kwart van het totale aantal sterfgevallen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.