Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Elsevier: de beste ziekenhuizen in 2012

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Flevoziekenhuis in Almere, Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, Sint Jansdal in Harderwijk en de MC Groep in Lelystad behalen de hoogste score in een kopgroep van dertien ziekenhuizen. Het onderzoek van Elsevier geeft informatie over de maatregelen die ziekenhuizen treffen om de risico’s voor de patiëntveiligheid te vermijden en die patiënten goed informeren.
Elsevier: de beste ziekenhuizen in 2012

De laagste score krijgen: het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, het VUmc in Amsterdam en de academische ziekenhuizen in Rotterdam en Groningen. Vier ziekenhuizen kelderen van de hoogste score in 2011 naar de laagste: het Medisch centrum Haaglanden en het Haga-ziekenhuis in Den haag, het ViecurieMedisch centrum in Venlo en de Isala Klinieken in Zwolle.

Ook patiëntervaringen

Elsevier en het bureau SiRM hebben de ziekenhuizen, net als in 2010 en 2011, vergeleken aan de hand van openbare, feitelijke gegevens. Alles bij elkaar gaat het om maar liefst 385 prestatie-indicatoren: kwaliteitskenmerken die artsen en ziekenhuizen hebben opgesteld voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Zichtbare Zorg en zorgverzekeraars. Daarnaast zijn er volumenormen opgenomen. Voor het eerst wegen de ervaringen van patiënten mee via de Consumer Quality Index (CQI). Het eindoordeel berust op patiëntgerichtheid en medische zorg.

Geen uitkomstindicatoren

Het onderzoek zegt niets over de kwaliteit van de daadwerkelijk geleverde zorg. Dat komt doordat ziekenhuizen en medisch specialisten daarover geen openheid bieden. Er bestaan nog steeds geen betrouwbare uitkomstindicatoren. De gebruikte indicatoren geven informatie over de maatregelen die ziekenhuizen treffen om de risico’s voor de patiëntveiligheid te vermijden en die patiënten goed informeren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Drie koplopers bij Elseviers beste ziekenhuizen

Elsevier-lijst op nieuwe leest geschoeid

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.