Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Emergis dreigt met patiëntenstop wegens geldgebrek

Emergis dreigt per 1 oktober geen nieuwe patiënten meer aan te nemen omdat zorgverzekeraars te weinig zorg hebben ingekocht, schrijft dagblad Trouw. Zo'n 400 tot 500 mensen zullen dan voor hun behandeling moeten uitwijken naar Rotterdam of Breda.
stop400.jpg

Eerder deze maand dreigde Emergis ook al met een patiëntenstop. Het gaat om patiënten van twee zorgverzekeraars, die al een schuld van 2,5 miljoen euro zouden hebben bij zorginstelling Emergis. De instelling zit met vijftig locaties door heel Zeeland, en behandelt jaarlijks zo’n 10.000 mensen met psychische problemen. Zorgverzekeraars kopen elk jaar voor een bepaald bedrag behandelingen in bij verschillende zorginstellingen. Dat bedrag wordt gebaseerd op de ervaring van het voorgaande jaar en de verwachtingen voor het komende jaar.

Behandeling
Van twee verzekeraars is het geld al enige tijd op, meldt Emergis in Trouw. De instelling heeft niet zozeer meer mensen in behandeling dan vorig jaar, maar de problemen zijn complexer en de behandelingen daardoor langduriger.

Problemen
Bestuurder Paul de Schipper wil niet zeggen om welke verzekeraars het gaat. Wel wil hij kwijt dat Emergis al maandenlang met de verzekeraars in gesprek is om een oplossing te vinden voor de financiële problemen, tot dusver zonder resultaat. De Zeeuwse instelling behandelt op dit moment 300 mensen uit de eigen reserves, maar zo kan het niet doorgaan, aldus De Schipper.

ZN
De overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) biedt ook weinig soelaas, zegt de bestuurder. ‘Ze zeggen: ‘Dan had je ’t maar anders moeten doen’ en ‘Dat is wel een beetje dom van zo’n aanbieder’. Daar kan ik niet bij.’

Alarm
De koepel zegt in Trouw dat instellingen tijdig alarm moeten slaan als de bodem van het budget in zicht komt. Sommige verzekeraars besluiten dan alsnog geld bij te leggen. Bij een aantal kleinere instellingen elders in het land zijn al patiëntenstops ingevoerd voor mensen met een zorgverzekeraar van wie het budget al op is, schrijft Trouw.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.