Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Energie besparen in de zorg moeizaam

In de zorg is tot 25 procent te besparen op de energierekening met relatief eenvoudige ingrepen. Desondanks krijgen facilitaire managers van zorginstellingen energiebesparende maatregelen slechts mondjesmaat van de grond.
Energie besparen in de zorg moeizaam

Branchevereniging ActiZ werkt samen met Agentschap NL en Energiecentrum MKB om ervoor te zorgen dat plannen om energie te besparen binnen zorginstellingen vaker worden uitgevoerd. Het gaat hierbij om zaken als het aanschaffen van spaarlampen en schakelklokken en het doorvoeren van veranderingen in gebruiksgedrag.

Energie besparen

Volgens programma-adviseur Gonneke Kleinlugtenbelt van Agentschap NL komen zorginstellingen vaak niet verder dan het formuleren van stappenplannen of lijstjes met aanbevelingen. “Wij willen de facilitaire managers helpen die graag energie besparen, maar daar niet aan toe komen. Hiertoe hebben we bij drie zorginstellingen pilots gedraaid waarin de facilitair manager werd bijgestaan door een energiebesparingsadviseur. De resultaten van deze pilots presenteren we deze week. Daarnaast starten we deze week met werksessies voor instellingen. Ingeschreven instellingen krijgen in zes sessies hulp met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen.”

Pilots

Zorggroep Noorderbreedte, zorggroep Libertas en zorggroep Charim hebben meegedaan aan de pilot met het energieadvies. Vaktechnisch beheerder energie Arie de Haan van Zorggroep Noorderbreedte verklaart: “De samenwerking met onze adviseur verliep redelijk. Nadat hij een uitgebreide scan had uitgevoerd, verwachtten we daar eigenlijk een scanrapport van, maar dat kwam niet. Achteraf was ik vooral blij met het adviesrapport, waarin nuttige aanbevelingen stonden.”

Instellingen

Volgens Kleinlugtenbelt blijkt uit de pilots onder andere dat het ontzettend belangrijk is dat de verwachtingen van de adviseur en de instelling overeenstemmen. “We zien al effect. Zo heeft zorggroep Liberas in Leiden nu al flinke energiebesparingen verwezenlijkt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Diaconessenhuis krijgt nieuwe en energiezuinige computerruimte

Blijf energiekosten de baas, bouw energiezuinig

Energiezuinig koelen

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

 1. Wij onderschrijven de ervaringen zoals in dit artikel beschreven volkomen.
  Naast capaciteitsgebrek en/of andere prioriteiten vormt ook de noodzaak om (fors)te investeren vaak een hoge drempel.
  Middels Zero Budget Sustainability(ZBS) wordt het mogelijk om te investeren in energiebesparende maatregelen zonder dat daarvoor additioneel budget gereserveerd hoeft te worden.
  Tevens wordt binnen ZBS de eigen interne organisatie in belangrijke mate ontzorgd op het gebied van energie.
  Hierdoor komen besparingsdoelstellingen binnen bereik waar dat eerder niet het geval was.
  Wij willen graag vrijblijvend met u bekijken hoe we bijv. voor de zorginstellingen uit de pilot tot een snelle implementatie van de voorgestelde maatregelen kunnen komen.
  Met vriendelijke groet,
  Kees Meijnen,
  Ploos van Amstel Milieu Consulting

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.