Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Energiezuinig koelen

Het is mogelijk om koeling te laten samengaan met een lager energiegebruik. Dat zegt Jan Cromwijk van DWA installatie- energieadvies dat hierover onderzoek doet in opdracht van het Bouwcollege.

Veel gebouwen worden in de zomer gekoeld met een airco en ’s winters verwarmd met warm water van zeventig graden. Dat zijn allebei vormen die leiden tot een hoog energieverbruik, legt Cromwijk uit. Met een geavanceerde techniek is het mogelijk om koeling te laten samengaan met een lager energieverbruik.

Koeling met grondwater

De koeling gebeurt met koel grondwater dat wordt opgepompt uit waterhoudende grondlagen op een diepte tot wel honderd meter. Het door de buitenlucht verwarmde water wordt weer teruggepompt naar de waterhoudende grondlaag op grote diepte. Daar behoudt het zijn temperatuur en kan het in de winter weer worden gebruikt voor verwarming van het gebouw.

EPBD

Eigenaren en beheerders van overheidsgebouwen zijn verplicht om hun gebouwen energiezuiniger te maken. Dat komt door Europese regelgeving. Door de Energy Performance Building Directive (EPBD) moeten gebouwen vanaf 2008 een energiecertificaat hebben dat duidelijk maakt hoe energiezuinig het gebouw is.

Voor zorgorganisaties geldt die plicht alleen als zij het gebouw verhuren of verkopen. Toch biedt het certificaat ook voor de zorg een groot voordeel, stelt Cromwijk. Zorginstellingen kunnen de EPDB aangrijpen om hun gebouw energiezuiniger te maken. DWA organiseert hierover een seminar op 27 juni. (Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.