Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmuc MC zet in op cyberknives

Mark van Dorresteijn
Het Erasmus MC heeft een contract getekend voor de levering van twee hoogprecisie-bestralingsrobots, genaamd cyberknives. Met de aanschaf kan het Erasmus MC meer patiënten met kanker op heel nauwkeurige wijze bestralen.
Erasmuc MC zet in op cyberknives

Minder dan tien afdelingen Radiotherapie ter wereld beschikken over twee van zulke toestellen.

Cyberknife

De cyberknife kan uiterst precies weefsel bestralen, dankzij een smalle bundel die het tumorgebied aftast. Hierdoor ontstaat minder omliggende orgaanschade. Patiënten zeggen dat de kwaliteit van leven behouden blijft tijdens de bestraling. Bijzonder aan bestralingsrobots is onder meer dat die zich heroriënteren als de patiënt, die op een behandeltafel ligt, beweegt.

Ervaring cyberknife

Het Erasmus MC – Daniel den Hoed heeft sinds 2005 ervaring opgebouwd met de eerste cyberknife. Dit ‘oude’ apparaat en een standaard bestralingsapparaat worden nu vervangen door twee sterk verbeterde versies. De eerste wordt in september geïnstalleerd. Vanaf maart 2013 kunnen patiënten daarmee worden behandeld. De tweede volgt later dat jaar.

Prostaatkanker

Het Erasmus MC-Daniel den Hoed heeft met de cyberknife gunstige resultaten gerapporteerd bij patiënten met longkanker, hoofd- en halskanker en prostaattumoren.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Erasmus MC)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.