Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC leidt onderzoek illegale orgaanhandel

Het Erasmus MC gaat een internationaal onderzoeksproject leiden naar mensenhandel met het oogmerk orgaanverwijdering. Met de studie wil het Erasmus MC kennis over deze betrekkelijk nieuwe vorm van zware criminaliteit in kaart brengen zodat deze beter kan worden bestreden.
Erasmus MC leidt onderzoek illegale orgaanhandel

Aan het onderzoeksproject werken, naast Nederlandse, instituten uit Roemenië, Zweden, Bulgarije en Spanje mee. Ook Europol, de VN Organisatie tegen Drugs en Misdaad, Eurotransplant en de European Society for Organ Transplantation (ESOT) zijn nauw betrokken bij het project.

Orgaantoerisme

Het verkopen van organen is wereldwijd verboden. Door de grote vraag naar organen worden er echter steeds meer aanwijzingen gevonden voor zogeheten orgaantoerisme, waarbij patiënten naar het buitenland reizen voor transplantatie van een mogelijk gekocht orgaan. Donoren worden, al dan niet gedwongen, dikwijls slachtoffer van mensenhandel. Hoe vaak het echter voorkomt, en hoe criminele organisaties, artsen en andere betrokkenen te werk gaan, is nauwelijks bekend.

Europese Commissie

Het onderzoeksproject, gefinancierd door de Europese Commissie, gaat drie jaar duren en wordt geleid door prof. dr. Willem Weimar en criminoloog/internationaal jurist Frederike Ambagtsheer van de afdeling Nefrologie en Transplantatie. De opgedane kennis over mensenhandel met als doel orgaanverwijdering, wordt gedeeld met internationale opsporingsinstanties, transplantatiedeskundigen, maar ook met mensenrechtenorganisaties die bewustzijn moeten gaan creëren over deze vorm van zware criminaliteit.

Samenwerking

In 2014 wordt een internationale conferentie georganiseerd waar alle betrokken instanties –zowel medisch als justitieel- bij elkaar zullen komen om de opgedane kennis te delen en te verspreiden. Het is de bedoeling dat dan ook samenwerkingsverbanden worden gesmeed zodat mensenhandel met als doel orgaanverwijdering beter kan worden bestreden.

Ziekenhuis

Het is voor het eerst dat een ziekenhuis het initiatief heeft genomen om een dergelijk onderzoeksproject naar mensenhandel met als doel orgaanverwijdering op te zetten. Voor het eerst subsidieert de Europese Commissie daarvoor een dergelijk onderzoek. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Medisch personeel vaker orgaandonor

Misleiden immuunsysteem verbetert acceptatie donororgaan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.