Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Erken ggz-patiënt als ervaringsdeskundige’

Mark van Dorresteijn
Psychiatrische patiënten weten als ‘ervaringsdeskundige’ vaak wat een goede oplossing is voor henzelf, maar hulpverleners maken daar nauwelijks gebruik van. Op dat gebied kan bij zorginstellingen in de ggz nog veel verbeterd worden.
'Erken ggz-patiënt als ervaringsdeskundige'

Dat staat in het onderzoek van Jean Pierre Wilken, lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht. Hij promoveert vrijdag hierop aan de Universiteit van Tilburg. Voor het onderzoek volgde Wilken een groep mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen.

Luisteren

Volgens Wilken is het belangrijk dat hulpverleners goed luisteren naar oplossingen die door cliënten zelf worden aangedragen. Als voorbeeld noemt hij een vrouw die met een psychose werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. “Hoewel ze ernstig in de war was, kon ze goed verwoorden wat ze voelde. Toch werd er niet naar haar geluisterd en werd ze in de separeer opgesloten. Ze heeft het als mensonterend ervaren dat geen enkele hulpverlener de moeite nam met haar in gesprek te gaan.”

Goed contact

Wilken bekeek voor zijn onderzoek wat de patiënten onder ‘goede zorg’ verstaan. Daaruit bleek dat een goed contact met de professional als erg belangrijk werd beschouwd. “Hulpverleners worden gewaardeerd als met hen een vertrouwensband kan worden opgebouwd, een relatie waarbij de hulpverlener de patiënt erkent als uniek individu”, aldus Wilken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ervaringen verpleeghuisbewoners online beschikbaar

Ervaringsdeskundigen ggz zijn gewild

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.