Door de nieuwe regeling kunnen patiënten zonder veel belemmering zorg in het buitenland krijgen. Ze moeten wel vooraf toestemming vragen voor de ingreep. Ook mogen de kosten niet te ver uitstijgen boven de kosten van behandeling in eigen land.
Problemen met betaling
CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (grensoverschrijdende zorg) laat weten dat zij tevreden is met het akkoord. “Veel burgers laten mij weten in de knel te komen omdat zij in het buitenland zorg hebben gekregen en de verzekeraar moeilijk doet met de uitbetaling. Nu wordt het veel makkelijker voor hen omdat onder andere lidstaten elkaars kwaliteitvereisten voor zorgleveranciers erkennen. Een Nederlandse zorgverzekeraar kan dus een ingreep in een Duits ziekenhuis niet weigeren enkel omdat de instelling door Nederland niet wordt erkend.”
‘Nog niet ideaal’
Minder tevreden is Oomen-Ruijten over het feit dat veel goede initiatieven van het Europees Parlement zoals het creëren van proefgebieden voor grensoverschrijdende zorg en een Europees register voor artsen die in een andere lidstaat een praktijk willen beoefenen niet in het akkoord zijn opgenomen. “Het akkoord van de lidstaten is weliswaar een stap in de goede richting, maar nog niet ideaal”, stelt de Europarlementariër. “Gelukkig krijg ik samen met mijn collega’s in het Parlement binnenkort de kans om ervoor te zorgen dat ieder Europese patiënt kan kiezen voor een behandeling van hoge kwaliteit, snel en adequaat, en op de plek waar de beste zorg gegeven wordt.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)
Lees ook:
‘Buitenland niet veel verder met zorg op afstand’
Meer Nederlanders naar buitenland voor operatie
Bijna helft anesthesisten komt uit buitenland
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.