Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EU-expert vindt EPD-verzet artsen zeer slecht voorteken

Mario Gibbels
Veel Nederlanders zijn naïef over de bescherming van hun privacy. Dat stelt de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx. Over het EPD maakt hij zich ook zorgen.

Terwijl in andere EU-landen de bezorgdheid is toegenomen tot 80 à 90 procent van de ondervraagde bevolking, is die in Nederland als enige EU-land de laatste jaren juist drastisch gedaald van 50 naar slechts 35 procent.

EPD

De EU-expert noemt als voorbeeld het politieke besluit tot de invoering van het elektronisch medisch dossier. De beeldvorming over de gegevensbescherming verliep rommelig, meent hij. ”Dat nu vooral artsen weigeren mee te werken vind ik een veeg teken”, aldus Hustinx, die in Brussel inmiddels de EU moet adviseren over koppelingen van de patiëntengegevens met bestanden van ziekenhuizen, verzekeraars en buitenlandse autoriteiten.

Pechtold

Hustinx, zelf Nederlander en sinds 2004 de eerste EU-privacytoezichthouder, kan slechts gissen waarom Nederlanders als enige EU-inwoners een groeiend vertrouwen hebben in hun gegevensbescherming. ”Het is nattevingerwerk, maar ik vermoed dat het politieke debat hierover in Nederland is verschraald. D66-leider Alexander Pechtold is een van de weinigen die hiermee bezig is, de andere leiders geven niet het volledige beeld.” (ANP/ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.