Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Europese samenwerking medicijnonderzoek

Redactie Zorgvisie
Europese universiteiten, pharmaciereuzen en kleinere bedrijven gaan de komende jaren op grote schaal samenwerken in de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen.
Europese samenwerking medicijnonderzoek

Het consortium heeft daarvoor een budget van 196 miljoen euro, waarvan 80 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie. Dat hebben de deelnemers van de zogeheten European Lead Factory bekendgemaakt.

Samenwerking

De samenwerking kan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen enorm versnellen, aldus het consortium. Dat gebeurt doordat academische instellingen en bedrijven op grote schaal gegevens met elkaar gaan uitwisselen. Het gaat onder meer om zogeheten stoffenbibliotheken, waartoe de toegang normaal gesproken zeer beperkt was.

Nederlandse deelnemers

Onder de Nederlandse deelnemers zijn de Universiteit Leiden, de Radboud Universiteit, de Universiteit Groningen, de Vrije Universiteit, het Nederlands Kanker Instituut en TI Pharma. Ook de Nederlandse bedrijven Merchachem, Syncom en Pivot Park Screening Centre doen mee, net als Europese pharmaciegiganten als het Duitse Bayer Pharma.

Innovatie, inkomsten en banen

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is gelukkig met het project. ‘Hiermee komt 30 miljoen euro voor geneesmiddelenonderzoek in Nederland terecht. Dat zorgt niet alleen voor innovatie, maar ook voor inkomsten en banen’, aldus de minister.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.