Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese strijd tegen kanker start in Amsterdam

AMSTERDAM – Het International Comprehensive Cancer Institute (ICCI), dat in 2011 haar deuren zal openen aan het IJ in Amsterdam, is een instelling ontworpen door topmedici. Prijswinnende specialisten uit het buitenland komen straks speciaal voor behandelingen overgevlogen.

In het diepste geheim hebben een aantal Europese kankerspecialisten 7 jaar lang plannen gesmeed voor een gerichte aanval op kanker. Begin deze week achterhaalde Het Parool en Het NRC de plannen en berichtte over een nieuw commercieel kankerinstituut voor Amsterdam. Het eerste in een Europese keten van kankerinstituten

Privaat

“Het is een privaat gefinancierd instituut en dat is wat anders dan een commerciële instelling”, zegt directeur van investeringsmaatschappij Zernike, Lex de Lange. Zernike behartigt de belangen van het Duitse Rehamed, dat klinieken in Frankfurt ontwikkelt.

Nieuw budgetsysteem

“We zijn frontrunner in het nieuwe zorgstelsel. Met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn afspraken gemaakt over het nieuwe budgetsysteem en over elke type behandeling die we aanbieden.”

‘One-stop’

Kankerinstituten in Duitsland, Zweden, Spanje, Portugal, Turkije, Italië en als eerste Nederland, gaan alles op het gebied van kanker onder één dak aanbieden. Dit in plaats van het huidige lange traject dat een patiënt moet ondergaan. Van arts naar ziekenhuis, van ziekenhuis naar specialist en van specialist naar operatie. “Als er bij een cliënt van het ICCI in Amsterdam specifieke ziektebeelden worden ontdekt door multidisciplinaire screening, komt de specialist uit bijvoorbeeld Portugal overgevlogen om hier de behandeling te geven”, zegt de Lange.

Medicijnen

Deze methode biedt naast efficiency andere voordelen. “De specialisten kunnen gezamenlijk een vuist maken tegen de farmaceutische industrie, die vaak te dure medicijnen verkoopt en patiënten als proefkonijnen gebruikt voor deze medicijnen”, aldus de Lange. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.