Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese winnaars Nobelprijs voor Geneeskunde

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar de Duitser Harald zur Hausen en de twee Franse wetenschappers Françoise Barré-Sinoussi en Luc Montagnier.

Zur Hausen kreeg de prijs voor zijn ontdekking van een virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Barré-Sinoussi en Montagnier werden onderscheiden voor hun ontdekking van het virus dat immuunstoornissen veroorzaakt bij mensen.

Baarmoederhalskanker

Zur Hausen ontdekte het humaan papillomavirus (HPV), waartegen een vaccin inmiddels bescherming biedt. Met ingang van volgend jaar is dat vaccin in Nederland opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Baarmoederhalskanker is bij vrouwen een van de meest voorkomende vormen van deze ziekte. Zur Hausen, werkzaam bij de Universiteit van Düsseldorf, ontvangt de helft van prijs, die in totaal een miljoen euro bedraagt.

Aidsonderzoek

Barré-Sinoussi en Montagnier ontvangen de andere helft van de prijs voor het baanbrekende onderzoek naar hiv/aids, dat zij in de jaren tachtig hebben verricht. Montagnier is directeur van The World Foundation voor aidsonderzoek en -preventie. Barré-Sinoussi is verbonden aan het Pasteurinstituut in Parijs. Het tweetal ontdekte in een vroeg stadium het virus, dat later hiv (human immunodeficiency virus ofwel menselijk immuundeficiëntievirus) is gaan heten. De ontdekking was een voorwaarde om de biologie van de ziekte en de behandeling daarvan te begrijpen, stelt het Karolinska Instituut.

Europese winnaars

Opmerkelijk is dat de prijzen voor geneeskunde dit jaar in Europa blijven. Vrijwel altijd is een van de winnaars wel afkomstig uit de Verenigde Staten. Vorig jaar viel de eer te beurt aan de Amerikaanse genetici Mario Capecchi en Oliver Smithies, alsmede de Brit Sir Martin Evans. Zij hadden een techniek ontwikkeld om onderzoeksmuizen met menselijke ziekten te creëren.

De ceremoniële uitreiking van de prijs vindt plaats op 10 december, de sterfdag van de stichter, Alfred Nobel. (ANP)

Lees ook:

Nobelprijs geneeskunde naar Amerikanen

Genomineerden voor Univé Paludanus Prijs bekend

Domoticaproject wint Best Practice Award

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.