Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Europese zorgverleners kunnen straks patiëntdata Nederlanders inzien

Zorgverleners in Europa moeten op korte termijn patiëntdata kunnen raadplegen als Nederlanders daar op reis zijn. Het ministerie van VWS wil de elektronische patiëntsamenvatting beschikbaar stellen voor zorgverleners als Nederlanders in een ander EU-land zijn.
Data stream
Beeld: mixmagic/stock.adobe.com

Om dit te realiseren, hebben VWS,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Ha Hans, je hebt uiteraard gelijk. Helaas is Europa nog niet zover gevorderd met PGO als Nederland. Door actief mee te doen met de Europese samenwerking in de zorg MyHealth@EU neemt Nederland daar een stevige positie in. Dit is relevant voor afspraken over standaarden (MedMij/PGO, Zibs, Snomed), waar Nederland een relatief klein werkingsgebied voor is, maar ook voor onderwerpen waar Nederland veel waarde aan hecht zoals dataminimalisatie. Inmiddels begint Europa wel activiteiten te ontplooien op het terrein van PGO’s: er start inmiddels een Europese pilot en de EHDS-verordening is helemaal gebaseerd op het recht op toegang tot data voor de patiënt. PGO’s komen eraan dus aan, ook op in Europa. Maar daar kunnen we niet op wachten. Het via MyHealth@EU kunnen uitwisselen van patiëntsamenvattingen is een van de eerste verplichtingen uit de EHDS verordening. Uitwisseling met en via PGO’s zien we als een mooie vervolgstap!

    2. Lees alle reacties
    3. Alsof de wereld ophoudt bij EU ?

      Je zou verwachten dat de PGO een rol in deze krijgt:
      a. De PGO omvat alle zorgdomeinen én de toenemend van belang zijnde eigen registraties.
      b. De kwaliteit van informatie kan groot – zelfs groter dan die bij zorgorganisaties – zijn omdat het uniforme en gestandaardiseerde data is, die aangevuld en geconsolideerd wordt.
      3. Er zijn alleen al veel meer HISsen dan PGO’s op Verbind.MedMij. PGO omvat EPD-info.

      Denk aan actuele medicatie, geldende allergieën/intoleranties, Schengenverklaring, contacten en levensdocumenten:
      1. Nu al maken we mee dat mensen brieven van cardiologen laten vertalen en opslaan in Quli (als ze bijvoorbeeld op cruise-vakantie gaan).
      2. Een collega PGO ondersteunt al de IPS.

      PGO’s werken wereldwijd. ?

      In Nederland kunnen we ervan profiteren dat de PGO onderdeel van wetgeving is (Wegiz), voldoet aan MedMij Afsprakenstelsel én onder contract staat bij VWS. Hierdoor biedt de PGO diensten voor alle inwoners (incl. patiënten) en anderen die hier verblijven. De PGO omvat een datakluis onder regie van de persoon: controleerbaar, volledig, juist en actueel.

      We moeten af van de paternalistische, administratieve en tijdconsumerende houding van de zorg jegens ‘patiënten’. Mensen kunnen dat heel goed zelf. Eventueel samen met degenen die ze vertrouwen of nieuwe diensten bieden, zoals mantelzorgmakelaar, bewindvoerder of mentor.

      Stel eisen:
      1. Alle zorgaanbieders bieden verplicht een minimale set gegevensdiensten, waar mensen en zorgpartners op kunnen rekenen en vertrouwen.
      2. De PGO is als ‘cockpit van de patiënt’ een actieve component in digitale ondersteuning van mensen en zorgprocessen (onder andere beheerst door Wegiz, VWS en MedMij Afsprakenstelsel).

      ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je nu ook niet wat je toen niet kreeg’. Of zoiets. ?‍?

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.