Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Failliet Europsyche heeft grote gevolgen’

Zo'n 10.000 cliënten zijn aan hun lot overgelaten en 1200 behandelaars hebben grote financiële problemen als gevolg van het faillissement van Europsyche begin deze maand. Dat zei Marian Klein dinsdag, zelf ook een gedupeerd behandelaar en woordvoerder van de Stichting Cliënten en Therapeuten Belangen.
'Failliet Europsyche heeft grote gevolgen'

Woensdag gaan, voorafgaand aan het overleg in de Tweede Kamer over Europsyche, cliënten en therapeuten actie voeren in Den Haag. Ze willen daarmee de politiek oproepen om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de cliënten die nu in de kou staan. Ze pleiten ervoor dat de behandelingen die al bezig zijn, mogen worden afgemaakt.

Niet stoppen

Na het faillissement van Europsyche heeft Klein, zelf gezinstherapeut en maatschappelijk werker, afscheid moeten nemen van een deel van haar cliënten. ,,Op zo’n moment komt het faillissementsrecht in strijd met je zorgplicht. Eigenlijk moest ik met mijn werkzaamheden stoppen, maar dat is hartstikke onwenselijk. Iedereen is het erover eens dat je niet in het midden van een openhartoperatie kan stoppen met opereren. Maar je kunt bij mensen met zware psychische problemen ook niet zomaar stoppen in het midden van een behandeling”, aldus Klein.

Europsyche

Ze behandelt zelf momenteel nog wel een aantal cliënten ‘Maar minder dan voorheen, want ik moet ook gewoon solliciteren’, voegde ze eraan toe. Volgens Klein zijn honderden van haar collega’s over de kop gegaan naar aanleiding van het faillissement van Europsyche. ,,Ikzelf ook.’

Toezeggingen

De behandelaars willen toezeggingen van de politiek dat ze de lopende dossiers kunnen afhandelen en dat ze het werk dat ze de laatste jaren gedaan hebben maar wat de zorgverzekeraars nog niet vergoed hadden, alsnog betaald krijgen.

Onterecht

Europsyche werkte als een soort zorgmakelaar. De stichting bracht patiënten en behandelaars bij elkaar. Ook nam het de declaraties van de therapeuten uit handen. Europsyche had een jaaromzet van zo’n 14 miljoen euro. Het faillissement kwam nadat verschillende verzekeraars hun uitbetalingen aan de stichting hadden opgeschort. Een groot deel van de declaraties van Europsyche was onterecht ingediend. (ANP)

Lees meer:

EuroPsyche boos op zorgverzekeraars en media

EuroPsyche vraag faillissement aan

Mentaal Beter houdt deur dicht voor klanten EuroPsyche

CZ mag declaraties EuroPsyche weigeren

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.