Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Failliet Pasana kost de staat 2,6 miljoen euro

Het Rijk lost vandaag drie leningen van Stichting Vastgoed Pasana af van in totaal 2.629.748 euro. Dat staat in een brief aan de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) waar de leningen lopen. Door het faillissement van Pasana ligt er nog een enorme schuldenlast bij de curatoren.
Failliet Pasana kost de staat 2
Foto: Catrimus van der Veen

De staat neemt de schuld van Pasana over op basis van de ‘Garantieregeling Inrichtingen voor Gezondheidszorg 1958‘. De betreffende regeling dateert uit de tijd dat de overheid een expliciete verantwoordelijkheid had voor bouw en spreiding van intramurale zorgvoorzieningen. Door het afgeven van de garanties was het voor zorginstellingen eenvoudiger om via institutionele beleggers, en in latere jaren door banken, financiering te krijgen voor investeringen in hun vastgoed. Inmiddels geeft de overheid dit soort garantiestellingen niet meer uit en zijn zorginstellingen zelf verantwoordelijk voor hun vastgoed.

Integrale bekostiging ziekenhuizen

Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.