Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Faillissement is goed voor de zorg’

Driekwart van de beslissers in de gezondheidzorg zegt dat bankroet de sector zuivert. Dat schrijft het vakblad Skipr. Uit een peiling van het magazine onder ruim honderd bestuurders in de zorg komt naar voren dat de overheid zich terughoudend moet opstellen wanneer instellingen in de problemen raken.

Tachtig procent van de respondenten in Skipr is het eens met de stelling dat overheidssteun het marktmechanisme verstoort. Zeventig procent vindt zelfs dat overheidssteun slecht presterende instellingen bevoordeelt. Het merendeel van de geënquêteerden denkt dat de zorg baat heeft bij een minder verkrampte houding jegens faillissementen. Volgens driekwart heeft het toelaten van faillissementen een zuiverende werking.

Steun aan instellingen

Daarnaast blijkt dat onder beslissers grote onduidelijkheid heerst over het beleidskader voor steunverlening. Negen van de tien respondenten is van mening dat de spelregels voor steun aan noodlijdende instellingen niet duidelijk zijn. Daarnaast leeft de indruk dat politieke overwegingen een duidelijk stempel op de besluitvorming drukken. Tachtig procent is van oordeel dat politieke overwegingen bij steunverlening zwaarder wegen dan bedrijfsmatige. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Wouter Bos wil ziekenhuizen steunen

Kabinet ondersteunt bouw zorgsector

Geen NZa-steun voor IJsselmeerziekenhuizen

IJsselmeerziekenhuizen zijn zo goed als failliet

Nieuwe stichtingen Meavita vragen staatssteun

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.