Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Farmacie steekt meer geld in de zorg

Mark van Dorresteijn
De farmaceutische industrie heeft vorig jaar 38 miljoen euro betaald aan ziekenhuizen en artsen voor onderzoeken en andere vormen van dienstverlening. Dat is 5 miljoen euro meer dan in 2013, zo maakte de Stichting Transparantieregister Zorg dinsdagochtend bekend.
Farmacie steekt meer geld in de zorg

Doel van het register, dat in 2013 in het leven werd geroepen, is om voor iedereen zichtbaar en controleerbaar te maken welke bedragen zorgaanbieders ontvangen voor bijvoorbeeld medische onderzoeken of ander werk. Ook artsen of apothekers die adviseren, spreekbeurten houden of medische artikelen schrijven voor geneesmiddelenfabrikanten, moeten hun verdiensten opgeven aan het register.

Financiële relaties

Blijkens het register bestaan bijna 7800 van zulke financiële relaties tussen artsen, apothekers, ziekenhuizen en andere zorginstellingen enerzijds en farmaceutische bedrijven anderzijds. Volgens de stichting is het register vorig jaar 11.000 keer geraadpleegd. De komende tijd zal dat alleen maar toenemen, mede door een aantal uitbreidingen. Zo zijn sinds vorig jaar ook de samenwerkingen en financiële relaties tussen dierenartsen en fabrikanten van diergeneesmiddelen in het register opgenomen. Volgend jaar maken ook de samenwerkingen tussen patiëntenorganisaties en farmaceutische bedrijven daarvan deel uit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.