Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financiële positie revalidatiesector verbeterd

De financiële positie van de zelfstandige revalidatiecentra is in 2011 verbeterd, ondanks de budgetkortingen waarmee de revalidatiesector te maken kreeg. Dit blijkt uit een analyse van de jaarverslagen over 2011 van alle zelfstandige revalidatiecentra door accountancybureau Deloitte.
Financiële positie revalidatiesector verbeterd

Het eigen vermogen van de revalidatiesector is dan toegenomen met 9 miljoen euro. De goede financiële resultaten zijn in belangrijke mate gerealiseerd door verbetering van de productiviteit en het uitstellen van investeringen, zo concludeert Deloitte. ‘Zo zijn bijvoorbeeld de opbrengsten per werknemer gestegen van 80.800 euro in 2010 naar 84.176 euro in 2011. Deze trend is al enige jaren geleden ingezet, de vraag is wel of de stijging in productiviteit op termijn niet ten koste zal gaan van de kwaliteit’, zegtVincent Eversdijk, director binnen de zorggroep Deloitte.

Dalende investeringen

De investeringen in de revalidatiesector dalen naar het laagste niveau in de afgelopen jaren. In 2011 is er slechts voor 18,5 miljoen euro geïnvesteerd (tov 56,9 miljoen euro in 2009). Dit uitstel van investeren is mogelijk gerelateerd aan de onduidelijkheid over de toekomstige kapitaallastenvergoeding.

Risico’s kapitaallasten

Eversdijk zegt over de kapitaallastenvergoeding: ‘Veel revalidatiecentra zijn bezig met het herzien van hun vastgoedstrategie. Kenmerk van de nieuwe bekostiging is dat het budget voor investeringen en instandhouding van het vastgoed uit de reguliere tarieven moet worden vrijgespeeld. Deze verandering vraagt dus een vastgoedvisie en prioritering. Daarnaast verwachten wij dat een bedrijfsmatige benadering van het vastgoed ook andere financiële inzichten oplevert: een kortere gebruiksduur betekent namelijk dat vastgoed versneld moet worden afgeschreven, dan moet worden afgewaardeerd, met hogere kapitaallasten als gevolg. Bij het vaststellen van de vergoedingen van de kapitaallasten door het ministerie van VWS is met deze hogere kapitaallasten vooralsnog nog geen rekening gehouden. Indien de vergoeding voor kapitaallasten niet hierop zal worden aangepast zal dit de komende jaren voor extra druk zorgen op het rendement van de revalidatiecentra.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Meander MC zet iPad in bij revalidatie

Revalidatiezorg over op dbc’s

Heino van Essen voorzitter Revalidatie Nederland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.