Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Aanpassing financiering nodig voor VBHC’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Value based healthcare (VBHC) kan pas echt op gang komen als de financiering van de zorg wordt aangepast. Dat zegt KPMG-partner Marc Berg op basis van ervaringen in de Verenigde Staten.
bergmarc400.jpg
Foto: Marc Berg

‘Je zult moeten nadenken over de bekostiging. Als de financiële prikkels niet de goede kant uitstaan, zijn we over vier jaar niet veel verder’, aldus Marc Berg op het Santeon-congres van afgelopen vrijdag. Hij wijst op de dubbele fragmentering van de financiering in Nederland waar wordt betaald per verrichting en binnen silo’s (ouderenzorg, ziekenhuiszorg, et cetera). Berg is onder andere betrokken bij de hervorming van de zorg in de staat New York.

ICHOM
De ziekenhuizen van de Santeongroep hebben de ambitie uitgesproken om in 2020 voor twintig aandoeningen verbetercycli te hebben ontwikkeld. Die maken ongeveer 40 procent uit van de ziekenhuiskosten. De verbetercycli beginnen met uitkomstindicatoren die zijn afgeleid van ICHOM-indicatoren (International Consortium for Health Outcomes Measurement). Ze zijn verfijnd, in samenspraak met specialisten en patiënten. Daarna worden de data geanalyseerd en worden continu verbeterpunten opgesteld om tot betere behandelresultaten voor patiënten te komen. Zes ziekenhuizen van de Santeongroep zijn vorig jaar begonnen met de verbetercycli voor de behandeling van borstkanker, longkanker, prostaatkanker, heupartrose en CVA. ‘De professionals in mijn ziekenhuis zijn echt gegrepen door de uitkomsten die ertoe doen. We hebben per aandoening nu een kleine set van uitkomstindicatoren waarop je verbetering kunt inzetten’, aldus Santeon-voorzitter Douwe Biesma, tevens bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Zo min mogelijk onzekerheid
‘We proberen het simpel en pragmatisch te houden. We hebben een standaard scorekaart ontwikkeld om te meten. En we brengen aanpassingen aan op basis van de inbreng van patiënten. We kregen bijvoorbeeld terug dat het voor patiënten met borstkanker erg belangrijk is dat de tijd tussen diagnose en het behandelplan zo kort mogelijk is. Een patiënt wil zo min mogelijk onzekerheid’, aldus Annemarie Haverhals, leider van het VBHC-programma binnen Santeon. Bij Santeon zijn nu zeven ziekenhuizen aangesloten. In oktober vorig jaar trad het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam toe tot het samenwerkingsverband. De vergaderingen van de specialisten die betrokken zijn bij de verbetercycli vinden plaats aan het eind van de dag. Dat is belastend voor mensen die ’s morgens al vroeg aan hun werkdag zijn begonnen. ‘Dit moet onderdeel worden van het normale werk. Daarvoor moet je ruimte maken in je organisatie’, zegt orthopedisch chirurg Rudolf Poolman van het OLVG in Amsterdam. En de data zijn ook niet alleszeggend. ‘Er zijn ook uitkomsten die niet zijn te meten’, aldus Jean-Paul den Basten, uroloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis uit Nijmegen.

Menzis
Zorgverzekeraar Menzis heeft al aangekondigd in 2018 op grote schaal te willen inkopen op basis van VBHC-uitgangspunten. Menzis wil meerjarencontracten asfsluiten met zorgaanbieders die meerwaarde voor patiënten leveren tegen de laagste prijs. De zorgverzekeraar wil dat zorgaanbieders straks open zijn over hun uitkomsten en dat ze laten zien dat ze de zorg permanent verbeteren.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

2 REACTIES

  1. VBHC vraagt ook en vooral om een heroriëntatie op het organisatieontwerp, het zorgmodel en portfolio. Gebeurt dit niet dan slaat 'dubbele fragmentatie' om in een 'triple fragmentatie.' Een nadere bestudering van de organisatiestructuren van betrokken Santeon ziekenhuizen laat zien dat VBHC wordt geïntegreerd in de bestaande organisatievormen.
    "Structure follows strategy.

  2. Lees alle reacties
  3. Graag sluit ik aan bij de stelling van Marc Berg dat het belangrijk is de financiële prikkels de goede kant op te zetten om value-based healthcare echt op gang te laten komen. Vanuit Menzis hebben we inmiddels ervaring met het vormen van financiële prikkels in een waardegericht inkoopcontract. In tegenstelling tot de oproep om aanpassing zien we juist dat er veel mogelijk is in de huidige bekostigings- en financiëringssystematiek.
    De uit Amerika bekende betaalmodellen zoals pay for performance (betalen voor uitkomsten), bundled payments (betalen voor alle zorg voor de medische aandoening) en capitation (vast bedrag per inwoner van de populatie) worden op dit moment op kleine schaal al ingezet in Nederland. Dit zijn mooie modellen om de uitkomsten-verbetercyclus die het hart van VBHC vormt, aan te wakkeren. Op hetzelfde Santeon Symposium gebruikte de spreker Stefan Larsson de spreuk “The train has left the station”. Vrij vertaald: de trein van waardegerichte inkoopcontract rijdt al. In het huidige systeem. Zonder dat aanpassing in de financiering nodig is. Laten we samen op deze trein stappen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.