Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fitbit kan revalidatie ondersteunen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Persoonlijke meetapparatuur kan worden gebruikt om de revalidatie van patiënten te versnellen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Mayo Clinic.
Fitbit kan revalidatie ondersteunen
Foto: Fitbit

Onderzoekers van het ziekenhuis in Rochester, Minnesota, hebben ontdekt dat patiënten die meer bewegen na operaties eerder in aanmerking komen om thuis te herstellen. Verder concluderen de onderzoekers dat de meetgegevens van de mobiliteit gebruikt kunnen worden om vast te stellen wanneer interventies noodzakelijk zijn.

Fitbit

Voor het onderzoek werden patiënten voorzien van een Fitbit. Dat is een armbandje dat stappen telt, kilometers bijhoudt en slaapgedrag en calorieverbruik meet. Met behulp van de Fitbit konden de bewegingspatronen in kaart worden gebracht. De Fitbit is een van de vele zogenoemde wearables die beschikbaar zijn. In combinatie met de vele medische apps op smartphones zorgen zij met name in de Verenigde Staten voor een groeiende populariteit van het zelf meten van leefpatronen. Er is zelfs een beweging ontstaan, Quantified Self, die er een sport van heeft gemaakt om zoveel mogelijk persoonlijke gegevens in kaart te brengen. Het gebruik van deze gegevens door zorginstellingen staat nog in de kinderschoenen. Meer over dit onderwerp kunt u lezen in het komende Zorgvisie magazine dat eind volgende week verschijnt.

Enquête: Quantified Self in Nederland

Adviesbureau BeBright wil graag weten wat de stand van zaken is van Quantified Self in Nederland. Daartoe is een enquête gestart op Zorgvisie.nl. De resultaten worden bekend gemaakt op het congres Diagnose Zorginnovatie op 26 september in Utrecht.

Enquete zelfmeting

Meet u uw dagelijkse leefpatroon? Kent u de beweging Quantified self? Onder de inzenders worden exemplaren van de Jawbone Up24 verloot. Het draagbare apparaatje houdt uw dagelijkse activiteiten bij. Vul nu de enquête in >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.