Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fouten ziekenhuizen eisen 1700 levens

MAARSSEN - Naar schatting 1735 patiënten overlijden jaarlijks in Nederlandse ziekenhuizen als gevolg van een vermijdbare, onbedoelde gebeurtenis tijdens de behandeling. Zo’n 76.000 opgenomen patiënten lopen onbedoeld schade op.
Fouten ziekenhuizen eisen 1700 levens

Dertigduizend mensen ondervinden schade die voorkomen had kunnen worden. Bij tienduizend patiënten is die schade blijvend. Vermijdbare schade tijdens ziekenhuisopnames kost de zorg jaarlijks 167 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL en het VUmc in opdracht van de Orde van Medisch Specialisten. Het rapport Onbedoelde schade in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag aangeboden aan minister Klink.

Onbedoelde schade

Voor het eerst zijn nu cijfers bekend voor Nederland. Voorheen moest men terugvallen op cijfers uit het buitenland. Per jaar worden meer dan 1,3 miljoen mensen opgenomen in een ziekenhuis. Met 5,7 procent onbedoelde schade scoort ons land in vergelijking met buitenlandse ziekenhuizen beter dan het gemiddelde. Daar liggen de percentages tussen de 2,9 en 16,6 procent.

Dossierstudie

De nu beschikbare cijfers zijn afkomstig uit een dossierstudie bij 21 ziekenhuizen: academisch, topklinisch en algemeen. Per ziekenhuis zijn willekeurig dossiers geselecteerd van ontslagen en overleden patiënten. Verpleegkundigen en artsen hebben de dossiers beoordeeld.

In meer dan de helft van de gevallen van onbedoelde schade lag de oorzaak mede in het professioneel handelen. Bij veertig procent speelden patiëntgerelateerde factoren een rol. Organisatorische en technische factoren werden minder vaak genoemd als oorzaak. Bij de overleden patiënten bleek dat de onbedoelde schade relatief vaak werd veroorzaakt door diagnostische fouten. (ZorgVisie – Carina van Aartsen)

Bekijk het rapport Onbedoelde schade van het NIVEL

Bekijk de uitzending van NOVA 24 april over dit onderwerp

Lees ook:

CZ wil bijdragen in kosten sterftemonitor

Eerste stap naar openbare sterftecijfers

Toename in sterfte hoeft niet direct iets te betekenen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.