Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Frauderende therapeut werkt ondanks schorsing door

Een groep ex-medewerkers en ex-patiënten luidt in De Volkskrant de noodklok over een psychotherapeut in Leerdam die zou frauderen, intimideren en hersenspoelen. Ondanks een schorsing door het tuchtcollege werkt hij nog met patiënten, zo schrijft de krant.
Frauderende therapeut werkt ondanks schorsing door

Ex-medewerkers van therapeut Pieter van Steijn zeggen in het artikel dat zij declaraties moesten indienen voor nooit uitgevoerde behandelsessies. Zorgverzekeraars onderzoeken de fraude. Van Steijn was ook betrokken bij verslaafdenopvang In De vrijheid in Wemeldinge, die vorige week in opspraak kwam omdat de directeur mogelijk voor tonnen aan persoonsgebonden budgetten (pgb’s) achterover drukte. Van Steijn stelde voor sommige verslaafden na een kort bezoek een psychiatrische diagnose, waarmee de directeur van de stichting een hoger pgb voor hen kon aanvragen.

Schorsing tuchtcollege

Van Steijn werd oktober 2010 door het Regionaal Tuchtcollege geschorst, omdat hij een patiënte had geïntimideerd en een compleet verkeerde diagnose had gesteld. In afwachting van het hoger beroep bij het Centraal Tuchtcollege mag hij zijn vak echter nog uitoefenen.

Slachtoffers

De 24 ex-medewerkers en -patiënten hebben het Centraal Tuchtcollege nu verzocht zo snel mogelijk definitief te oordelen, zodat “Van Steijn niet meer slachtoffers kan maken onder andere mensen die in nood zijn hulp inroepen”. Een groep huisartsen meldde de wantoestanden eerder bij de inspectie. Zij verwijzen al een tijd geen patiënten door. In een e-mail ontkent Van Steijn de fraude.

Valse samenwerking

De krant citeert 24 ex-patiënten en ex-medewerkers van Van Steijn die denken dat hij aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis in de vorm van grootheidswaanzin lijdt. Een voorbeeld daarvan vinden zij de site van Ketenzorg de Linge, de stichting van Van Steijn. Daarop wordt een indrukwekkend aantal samenwerkingsverbanden met andere zorgaanbieders genoemd. De genoemde stichtingen blijken echter bijna allemaal op naam van Van Steijn te staan. En GGZ Altrecht, waarmee Ketenzorg de Linge pretendeert samen te werken, zegt nog nooit van Van Steijn te hebben gehoord. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rotte appels

Verdachte pgb-fraude maakt doorstart praktijk

Inspectie onderzoekt In de Vrijheid

Mogelijk 1600 valse patiënten in fraudezaak pgb

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.