Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Friese huisartsen maken ECG zelf

Annelies Vermeulen
Patiënten van veel Friese huisartsen kunnen in de toekomst voor het maken van een ECG, een hartfilmpje, bij de eigen huisarts terecht. Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) stelt aan huisartsen apparatuur beschikbaar om in de eigen praktijk ECG-onderzoek te kunnen doen.
Friese huisartsen maken ECG zelf

Beveiligd GPRS-systeem

Het ECG-apparaat dat het MCL aan de huisartsen beschikbaar stelt, is een draagbaar toestel ter grootte van een kleine notebook-computer. Het kan eenvoudig worden gebruikt in de huisartspraktijk. De Friese huisartsen die er nu al mee werken, gebruiken het apparaat ook wel bij huisbezoek of spreekuren in bijvoorbeeld zorgcentra. Het apparaat produceert een ‘hartfilmpje’ dat de huisarts in eerste instantie zelf beoordeelt. De deelnemende huisartsen krijgen van de cardiologen in het MCL een basistraining zodat ze zelf de meest voorkomende afwijkingen van een ECG kunnen beoordelen. Het ECG wordt daarnaast automatisch, draadloos via een beveiligd GPRS-systeem doorgestuurd naar het MCL. De cardioloog in het MCL beoordeelt het ECG nog dezelfde dag, waarna de huisarts een verslag krijgt van de definitieve resultaten. De hartfilmpjes worden in het MCL digitaal gearchiveerd. Zo wordt het mogelijk verschillende ECG’s die in de loop van de tijd zijn gemaakt te vergelijken.

“Het werken met dit voor Nederland nieuwe systeem is in de eerste plaats plezierig voor de patiënt”, zegt cardioloog Jan Brouwer van het MCL. “Er zijn heel wat patiënten met hartziekten die van tijd tot tijd een routine-ECG-onderzoek moeten ondergaan. Doordat het ECG-onderzoek bij de huisarts plaatsvindt, scheelt dat de patiënt veel reistijd. Op het Friese platteland en zeker op de Waddeneilanden is dat een belangrijk voordeel.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Huisartsen Leeuwarden komen met vervolg op Webdokter

Huisartsen en fysiotherapeuten ontwikkelen richtlijn informatie-uitwisseling

4000ste huisarts start met teleconsultatie via TeleMC

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.