Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Frion introduceert ‘Ik kies mijn eten’

‘Ik kies mijn eten’ is een nieuw hulpmiddel om mensen met een communicatieve beperking te helpen bij het kiezen van het eten, het samenstellen van een menu en het zelfstandig boodschappen doen.
Frion introduceert ‘Ik kies mijn eten’
Foto: Wim van Ophem

Door de nieuwe tool die Frion deze week lanceert zijn klanten minder afhankelijk van anderen. Dit vergroot hun zeggenschap en geeft hen meer regie als het gaat om dat wat ze graag willen eten. Het nieuwe product is samen met uitgever Bureau Edubooks & Training ontwikkeld door ondersteuningsorganisatie Frion.

Wat willen we eten

Begeleiders van Frion merkten dat bestaande middelen niet toereikend waren als ze aan mensen met een meervoudige beperking vroegen wat ze de komende week willen eten. In de praktijk betekende dit vaak dat de begeleiding het menu koos in plaats van de cliënt. Medewerkers van Frion vonden dat dit anders kon en maakten hiervoor een plan. Samen met cliënten is onderzocht wat wel en niet werkt. De uitkomsten zijn door Frion en uitgever Bureau Edubooks & Training, meegenomen in de ontwikkeling van ‘Ik kies mijn eten’. Belangstellenden kunnen het product bestellen via www.ikkiesmijneten.nl.

Fotokaarten

‘Ik kies mijn eten’ bevat herkenbare foto’s en een vormomgeving die aansluit bij de belevingswereld van mensen met een beperking. Uniek is dat deze foto’s in een multifunctionele houder zitten. De foto’s kun je hierdoor naast elkaar zetten wat helpt bij het zoeken van een gerecht, bij het kiezen tussen verschillende etenswaren en het zichtbaar maken van het zelf gekozen menu. De cliënt ziet voor zich wat er die dag gegeten wordt. Bijvoorbeeld: vanavond eten wij gekookte aardappelen met sperziebonen en een gehaktbal. De cliënt kan ook voedsel ontdekken dat hij nooit eerder heeft gezien en gegeten.

Kopen

Uniek is verder dat de foto’s naast bereid ook onbereid voedsel laten zien. De cliënt ziet hoe het product er uit ziet als hij het moet kopen. De fotokaarten zijn makkelijk uit de houder te halen, om vervolgens mee te nemen naar de supermarkt. Dit helpt mensen bij het boodschappen doen, ook als zij niet kunnen lezen of laaggeletterd zijn.

Methodes

Tot slot worden er in samenwerking met de uitgever nog een tweetal spelmethodes ontwikkeld. Het doel van deze methodes is: met elkaar in gesprek gaan over eten en maaltijden. De methodes helpen op een andere manier gezond eten onder de aandacht te brengen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.