Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Fysiotherapie en psychische hulp wellicht uit basispakket

Minister Edith Schippers (VWS) wil snijden in het basispakket voor de zorg. Schippers probeert zo het gat in de begroting aan te pakken. Dat melden RTL Nieuws en NOS op basis van bronnen rond het kabinet.
Fysiotherapie en psychische hulp wellicht uit basispakket

Vrijdag wordt tijdens de ministerraad over de plannen gesproken, maar over de meeste maatregelen zou al een akkoord zijn bereikt. Zo zou de eigen bijdrage voor psychische hulp omhoog gaan. Betalen verzekerden nu nog een eigen bijdrage van tien euro per consult, in de toekomst zal dit oplopen tot 31 euro. Bovendien zouden nog maar vijf behandelingen worden vergoed in plaats van acht. Ook voor de behandeling van zwaardere psychische klachten zou een eigen bijdrage van 175 tot 200 euro komen.

Fysio

Bovendien zou op het gebied van fysiotherapie gesneden worden. Nederlanders die last hebben van chronische klachten betalen nu de eerste twaalf behandelingen zelf. Voortaan moeten zij de eerste twintig behandelingen betalen. Hulp bij het stoppen met roken en dieetadvisering verdwijnen uit het basispakket.

Tekorten

Door stijgende zorgkosten kampt het ministerie van VWS met een tekort van 2,6 miljard euro in 2015. Eerder werd gesproken over een eigen bijdrage voor medicijnen en het schrappen van de rollator uit het basispakket. In het regeerakkoord staat dat het eigen risico in 2012 met 40 euro omhoog gaat. Regeringspartijen VVD en CDA zien een stijging hiervan als een mogelijkheid, maar gedoogpartij PVV is tegen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Wiegel: rollator in basipakket kost 15 miljoen

Online-angsttherapie komt niet in basispakket

Brussel wil ingrepen in Nederlands zorgstelsel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

 1. Helaas wordt er weer aan de psychische hulp (men bedoelt de 1e lijnspsycholoog) gemorreld dus niet aan psychiatrische hulp (door psychiater)? Naar mijn idee is het beter om te zien of het doel van de dbc’s, een eerlijk uurtarief voor medisch specialisten, wel wordt gerealiseerd, zeker op de klinische dbc’s lijkt dat van toepassing te zijn. Van vele kanten hoor ik dat de inkomens fors zijn gestegen doordat de dbc’s geen reeele afspiegeleng geven van de werkelijk gespendeerde tijd.

 2. Lees alle reacties
 3. Wat heb ik me mateloos geergerd, jammer dat ze er nu mee aankomen,i.p.v dat ze de mensen beter praten worden ze ziek gemaakt!
  Gezondheid moet een vanzelfsprekende zelfverantwoording voor de gezondheid worden!
  Dit begint bij de opvoeding-en daar is nogal wat mis mee!

 4. Nou daar heeft de beroepsvereniging wel een kater aan overgehouden.
  Samen met de zorgverzekeraars de ‘lat voor de fysiotherapeuten’ steeds hoger gaan leggen en wat is het resultaat?….
  nou, dan is voor die paar behandelingen, die voor de aanvullende verzekering vergoed wordt ook een farce!
  Je kunt dan net zo goed basis verzekerd zijn?
  Niet voor niks heb ik mijn conclusie getrokken!

 5. Wat als iemand geen geld voor een aanvullende verzekering heeft, geen fysio of pycholoog kan betalen en daardoor vervolgens bij zware blessures, RSI, burn-out e.d. niet kan reïntegreren op het werk? Dan is de (extra) schade voor de werkgever?

 6. Kostenbesparing Afhankelijk van het aantal behandelingen fysiotherapie dat met ingang van
  2012 voor eigen rekening komt (nu de eerste 12 en volgens
  het voornemen in het Regeerakkoord met ingang van 2012 de
  eerste 15 behandelingen), raamt het CVZ de kostenbesparing
  van dit advies op € 50 tot € 55 miljoen voor fysiotherapie.Het probleem bij het CVZadvies lijkt te zijn dat men ervan uitgaat dat 90% van de nederlanders toch een aanvullend ziektekostenverzekeringspakket heeft waaruit dat de fysio betaald zal kunnen worden. Echter ook hiervoor stelt de verzekeraar zijn eigen doelmatigheidseisen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.