Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fysiotherapie voorkomt longontsteking

UTRECHT - Twee weken fysiotherapie voor een hartoperatie vermindert de kans op een longontsteking met zestig procent. Dat concludeert Erik Hulzebos van het Universitair Medisch Centrum Utrecht na onderzoek bij 276 patiënten die een bypassoperatie ondergingen.

De resultaten staan in het vakblad JAMA van deze week. Uit het onderzoek blijkt ook dat de bypasspatiënten die fysiotherapie hadden gehad, een dag korter in het ziekenhuis lagen. Hulzebos vergeleek 139 patiënten die wel en 137 patiënten die geen fysiotherapie kregen. De therapie bestond uit minimaal twee weken dagelijkse training van de ademspieren, ademhalings- en hoestoefeningen.

Longcomplicaties

De patiënten hadden extra grote kans op longcomplicaties vanwege hun leeftijd, ze rookten, hadden overgewicht, diabetes of chronische longaandoeningen. Longcomplicaties bij een bypass operatie kunnen levensbedreigend zijn, omdat veel van de patiënten in relatief slechte conditie zijn voor de operatie. (ANP)

Lees ook:

Radboud opereert één patiënt per dag

CVZ adviseert derde hartcentrum in Groningen

IGZ controleert op sterftecijfers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.