Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik eerstelijnszorg en medicijnen toegenomen

Mark van Dorresteijn
Nederlanders zijn de afgelopen dertig jaar vaker naar de huisarts, tandarts en fysiotherapeut gegaan en ze gebruiken meer medicijnen. De toename komt deels door de vergrijzing en grotendeels doordat mensen hun gezondheid steeds belangrijker zijn gaan vinden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag laten weten.
Gebruik eerstelijnszorg en medicijnen toegenomen

“De laatste jaren heeft er een cultuurverandering plaatsgevonden. Mensen zijn sneller geneigd om naar de dokter te gaan en zijn een stuk mondiger geworden”, licht een woordvoerder van het CBS toe.

Eerstelijnszorg

Vooral het tandartsbezoek steeg flink. In 2009 ging 78 procent van de mensen naar de tandarts, in 1981 was dat nog 62 procent. Het aantal mensen dat minimaal eens per jaar een bezoek aan de huisarts brengt, steeg naar bijna 74 procent in 2009 tegenover een kleine 70 procent in 1981. Ook het aantal bezoeken aan medisch specialisten nam toe. Ging in 1981 nog 6 procent van de Nederlandse bevolking naar de fysiotherapeut, tegenwoordig is dat 20 procent. Ook de alternatieve genezer wordt meer geconsulteerd.

Medicijngebruik

Gebruikte begin jaren tachtig ongeveer 28 procent voorgeschreven medicijnen, in 2009 was dat percentage opgelopen tot ongeveer 40. Ook het gebruik van vrij verkrijgbare geneesmiddelen, zoals pijnstillers en hoestdrankjes, steeg van ruim 16 procent in 1981 tot bijna 40 procent. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Trendcijfers gezondheidsenquête 1981-2009 (PDF)

Lees ook:

Patiëntveiligheid in eerstelijnszorg wordt prioriteit

Klink wil betere eerstelijnszorg

Agis en NPCF meten samen eerstelijnzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.