Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gedaan wat kon aan salaris Hoogervorst’

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft naar eigen zeggen "in redelijkheid gedaan wat kon" om het salaris van de nieuwe bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Hans Hoogervorst, te verlagen.

Hoewel het salaris met 270.000 euro beduidend hoger ligt dan dat van premier Jan Peter Balkenende (171.000), vindt Bos de beloning in dit geval acceptabel. In een debat woensdagavond wees hij erop dat de nieuwe AFM-baas, oud-VVD-minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst, in een vergelijkbare functie in het bedrijfsleven 120.000 euro meer zou kunnen verdienen.

Niet fatsoenlijk

Daarnaast was de selectieprocedure vrijwel afgerond toen Bos als minister aantrad en vond hij het ,”niet fatsoenlijk” om de benoeming blijvend te blokkeren totdat het salaris onder dat van Balkenende zou zijn gezakt. In het coalitieakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie is afgesproken dat het salaris van de premier als maximum geldt in de publieke en semipublieke sector. Uitzonderingen zijn mogelijk als die goed verantwoord kunnen worden, aldus Bos.

Balkenende-norm

SP, GroenLinks en de Partij voor de Vrijheid vinden het onbegrijpelijk dat Bos bij de eerste benoeming onder zijn bewind een salaris toestaat boven de Balkenende-norm. Tot hun teleurstelling blijkt er niets meer te doen aan het salaris. Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik is er te weinig gedaan om kandidaten voor de post te vinden die het wel voor 171.000 euro zouden willen doen.

Doorbroken

Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie accepteerden de uitleg van Bos, hoewel ook ChristenUnie-Kamerlid Ernst Cramer de beloning van Hoogervorst betitelde als ,”ver weg van de geest van het coalitieakkoord”. De PvdA prees Bos dat de trend van steeds maar stijgende salarissen nu doorbroken is.

De Nederlandsche Bank

De PvdA-minister maakte duidelijk dat hij bij nieuwe benoemingen het salaris van de premier weer als norm wil hanteren. Het kabinet komt nog met voorstellen wanneer het precies gerechtvaardigd is om af te wijken van die norm. Bos onderhandelt nog met De Nederlandsche Bank over de salarissen van de topbestuurders, omdat die gerelateerd zijn aan die bij de AFM. Bos waarschuwde dat een soortgelijke verlaging voor een nieuwe DNB-baas moeilijk ligt omdat die er dan in totaal ongeveer 25 procent op achteruit zou gaan. (ANP)

Lees meer:

Kamer bespreekt salaris Hoogervorst in spoeddebat

Hoogervorst wordt nieuwe AFM-topman

Websites:

Autoriteit Financiële Markten (AFM)

De Nederlandsche Bank

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.