Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Geen animo ziekenhuizen voor winstuitkering

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuizen hebben nauwelijks behoefte aan private investeerders. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot naar de strategie van 21 ziekenhuizen.
Geen animo ziekenhuizen voor winstuitkering

Het kabinet bereidt een wetsvoorstel voor om winstuitkering mogelijk te maken in de zorg. Dat moet de weg plaveien voor investeringen van private investeerders. Het idee is om ziekenhuizen voor het aantrekken van kapitaal minder afhankelijk te maken van banken.

Private partijen willen zeggenschap

Uit het onderzoek van Berenschot blijkt echter dat er nauwelijks animo is onder ziekenhuizen om in zee te gaan met private partijen, omdat deze te scherpe eisen stellen. Ze willen zeggenschap in ruil voor geld, terwijl ziekenhuisbestuurders geen bemoeienis willen bij het reilen en zeilen van hun ziekenhuis.

Hoge rendementseisen private investeerders

De hoge rendementseisen van private investeerders vormen een andere verklaring voor het gebrek aan interesse. Ziekenhuizen kunnen dankzij de garanties van de staat relatief goedkoop lenen bij banken. Dat is voordeliger dan rendementsgeld betalen aan private partijen.

Meerjarenafspraken met verzekeraars

Bij een discussie van de deelnemende ziekenhuisbestuurders bij Berenschot in Utrecht over de resultaten bleek dat ze wel op zoek zijn naar andere financieringsbronnen. Ze streven bijvoorbeeld naar meerjarenafspraken met zorgverzekeraars. Die staan daar over het algemeen welwillend tegenover, omdat het kabinet de risico’s voor verzekeraars wil vergroten. Met meerjarenafspraken hebben ze zekerheid over de uitgaven en reduceren ze de risico’s.

Uitdagingen voor ziekenhuizen

De Berenschot-onderzoekers hebben de afgelopen maanden bestuurders en financieel directeuren van 21 ziekenhuizen gesproken: drie academische, twaalf topklinische en zes algemene ziekenhuizen. Ze wilden weten hoe ziekenhuisbesturen strategisch anticiperen op de vele uitdagingen die op hen afkomen. de kabinetsbezuinigingen, de vervanging van de vertrouwde functiegerichte bekostiging door prestatiebekostiging, de uitbreiding van het b-segment naar 70 procent, de vergrijzing, de krimpende beroepsbevolking, de toenemende concurrentie van zbc’s, de ontvolking van landelijke gebieden.

Ziekenhuizen kiezen niet

Uit de gesprekken kwam naar voren dat ziekenhuizen terugdeinzen voor onomkeerbare strategische keuzes. Ze houden liever alle opties open. Dat is volgens Theo Camps, bestuursvoorzitter Berenschot, een valide keuze, maar hij vraagt zich wel af of het juist is. “Willen ziekenhuizen echt succesvol zijn, dan moeten ze juist wel kiezen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Preview van het rapport van Berenschot

Private equity in de zorg

‘Ziekenhuizen moeten winst mogen maken’

Neem een abonnement

Lees het volledige verslag in de papieren Zorgvisie nieuwsbrief 22 die vrijdag 3 juni is verschenen. Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @ Victor. Private investeerders vragen meer controle dan een normaal ziekenhuis bestuur heeft. De IJsselmeerziekenhuizen is de uitzondering die de regel bevestigd, want daar hebben de specialisten een sterk verzwakte positie. Verder zijn private investeerders terecht bang voor de zorgsector. In deze sector kunnen ziekenhuizen relatief gemakkelijk en tegen lage kosten geld lenen (waardoor privaat kapitaal voor zorgaanbieders onaantrekkelijk wordt) en daarnaast grijpt de overheid met regelmaat hard in (voorspelbaar, maar toch..). Privaat kapitaal krijgt pas een kans als zekenhuizen failliet gaan en de toelatingsovereenkomsten van de medisch specialisten worden ontbonden.

  3. Wat is wijsheid voor de betrokken partijen? En in hoeverre is dit onderzoek en zijn de bevindingen daaruit representatief voor de hele sector ? Er bestaat bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijkbaar een sterke negatieve beeldvorming over de motieven en handelswijze van private investeerders.En deze beeldvorming leidt er toe dat de overheid dan gezien wordt als een beschermende en blijvende partner wanneer investeringen noodzakelijk zijn en leningen van banken om garanties vragen.Dit leidt tot een sterke afhankelijkheid met risico’s.Zeker nu zorgverzekeraars vanuit hun belangen meer eisen gaan stellen aan kwaliteit en doelmatigheid van de zorg- en dienstverlening en innovaties geen keuze maar een noodzaak worden in de toekomst.Private investeerders met kennis van zaken en visie als het gaat om de kwaliteit van persoonsgerichte zorg kunnen nieuwe partners voor ziekenhuizen worden en bijdragen aan een versterking van de kwaliteit en hoogwaardigheid van de zorg-en dienstverlening van een ziekenhuis dat alle uitdagingen van de toekomst durft aan te gaan. De overheid kan de randvoorwaarden daarbij invullen.De positieve voorbeelden van private investeerders zoals de MC groep binnen de IJsselmeerziekenhuizen rechtvaardigen zeker geen doemscenario.

  4. Ik snap dat de heer Camps van Berenschot graag adviezen verkoopt, maar de reële optiewaarde van het open houden van alle opties is zo hoog dat niets doen de beste strategie is. Of laat ik het omdraaien, laat de Camps hier een voorstel voor een strategische keuze beschrijven voor een gemiddeld ziekenhuis (zeg het TweeSteden Ziekenhuis), en ik zal uitleggen waarom het geen goede strategie is. Tja, meneer Camps, de zorgsector is nu eenmaal anders dan de andere sectoren…

  5. Private investeerders willen meer zeggenschap dan het bestuur van het ziekenhuis heeft. Het bestuur moet immers luisteren naar de specialisten en dat accepteren de private investeerders niet. Los daarvan is de bereidheid van verzekeraars om meerjaren afspraken te maken een gruwel. Een van de weinige bronnen van onderhandelingsmacht zie zorgverzekeraars hebben is de onzekerheid over de toekomst die bij de ziekenhuizen leeft. Dat moet je als verzekeraar niet weggeven maar voor die zekerheid met je veel terugvragen. Op dit moment zijn de onderhandelingsresultaten nog zeer zwak, dus het lijkt er op dat zorgverzekeraars slecht onderhandelen.

  6. De bestuurde die patiëntenbelangen dient, kan moeilijk over de hoofden van die steeds meer uitgeknepen groep ook nog winst maken om uitzuigende investeerders te dienen.What about de goodwill die medisch specialisten aan het begin van hun carrière geïnvesteerd hebben om zich in te kopen in de ziekenhuispraktijk?(Vaak enige tonnen per persoon)Wie zouden hier een belangrijke stem in moeten hebben?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.