Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen bewijs voor werking Tamiflu’

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat Tamiflu helpt om ernstige complicaties van de Mexicaanse griep te voorkomen. Bovendien valt er heel wat aan te merken op de studieresultaten die deskundigen en de overheid aanhalen om het gebruik van Tamiflu te adviseren.

Dat schrijft arts-epidemioloog Luc Bonneux van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI/KNAW) donderdag op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bonneux vindt dat griepremmers in Nederland een ‘beschermde status’ genieten. De inzet van mensen en middelen en de rol van deskundigen en adviesorganen verdient een evaluatie, aldus de epidemioloog. Tamiflu, met de werkzame stof oseltamivir, wordt geproduceerd door geneesmiddelenfabrikant Roche. Bonneux wijst er op dat de studie die vaak wordt aangehaald, is gefinancierd en uitgevoerd door dezelfde fabrikant. ,,De resultaten worden zo voordelig mogelijk voorgesteld”, aldus de arts.

Testresultaten Tamiflu

De studiegroep die positief reageerde op oseltamivir, was gemiddeld 40 jaar. De controlegroep die geen oseltamivir kreeg, was gemiddeld 44,5 jaar. ,,Maar het is bekend dat de kans op ziekenhuisopname bij griep zes keer zo groot is bij mensen tussen de 50 en 64 jaar. Het verschil in leeftijd kan de toename van complicaties met 80 procent verklaren. Bovendien ontbreken verdere gegevens die aantonen dat beide onderzoeksgroepen vergelijkbaar zijn”, stelt Bonneux. De arts wijst er verder op dat bij zowel gezonde mensen als bij personen uit risicogroepen in zeer veel gevallen geen complicaties optraden door de Mexicaanse griep. ,,De klinische betekenis van de cijfers uit de studie is dus beperkt”, zegt hij. De gemelde bijwerkingen van Tamiflu zijn daarentegen heftig: hoofdpijn, extreem braken en diarree komen veel voor.

‘van beperkt nut’

Bonneux sluit niet uit dat oseltamivir ‘van beperkt nut’ is bij mensen die een hoog risico in geval van complicaties lopen. ,,Maar om dat zeker te weten, heeft men grotere en betere studies nodig dan de gepresenteerde. Vooralsnog lijken griepremmers weinig effectief, erg duur en van onzekere klinische betekenis.” (ANP)

Lees ook:

Geen algehele vaccinatie tegen Mexicaanse griep

Zorginstellingen klaar voor Mexicaanse griep

‘Vaccinatiegraad zorgpersoneel moet omhoog’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.