Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Geen extra kosten zorgsector door Bouwbesluit’

Mark van Dorresteijn
Het Bouwbesluit 2012 wordt zodanig aangepast dat de zorgsector niet wordt opgezadeld met hoge extra kosten. Dat stelt minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken in antwoorden op schriftelijke vragen over het Bouwbesluit.
‘Geen extra kosten zorgsector door Bouwbesluit’

De Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) stelde dat de zorgsector door de komst van het Bouwbesluit geconfronteerd wordt met anderhalf miljard extra kosten. Deze kosten ontstaan doordat bepaalde bestaande vluchtroutes niet meer als zodanig mogen worden aangemerkt. Hierdoor zijn ingrijpende en kostbare verbouwingen nodig.

Aanpassing

Donner geeft in de brief aan dat het niet de bedoeling is dat er sprake kan zijn van deze kosteneffecten voor de zorgsector. “Alleen bij nieuwbouw kan in een enkel geval bewust gekozen zijn voor een hoger brandveiligheidsniveau. Afgesproken is dat in de komende weken wordt gewerkt aan een aanpassing van de teksten van benoemde artikelen, zodat deze niet meer leiden tot deze kostengevolgen. Hierover dient overeenstemming te bestaan tussen alle bij het overleg betrokken partijen. Bij de artikelen waar bewust is gekozen voor een hoger veiligheidsniveau zal dit duidelijk worden aangegeven.”

Onterechte kritiek ERB

Hoe groot de redding van Donner is, valt te betwijfelen. Peter-Willem van Calis en Jeroen Bunschoten van adviesbureau ARCADIS stelden eerder dat de uitleg van het ERB onterecht was. “Ook met de nieuwe systematiek van het Bouwbesluit 2012 blijven bestaande vluchtroutes in ere. Zorgbestuurders worden onnodig bang gemaakt met een lastenverzwaring van 1,5 miljard euro.” Een verzwaring van de eisen is volgens ARCADIS over het algemeen helemaal niet aan de orde. “Misschien zullen een paar instellingen wijzigingen moeten doorvoeren, maar bij lange na niet allemaal.”

Bouwbesluit

Het zogeheten Bouwbesluit is bedoeld om het aantal regels voor bouwprojecten met ruim dertig procent te verminderen. Het bevat nieuwe eisen voor het (ver)bouwen, het gebruik, de staat en de sloop van gebouwen. Deze eisen waarborgen de minimaal gewenste kwaliteit en veiligheid. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Antwoorden op schriftelijke vragen Bouwbesluit 2012 (PDF)

Lees ook:

Bouwbesluit dupeert de zorgsector

ARCADIS: ‘Bouwbesluit dupeert zorg niet’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Inmiddels is zonneklaar gebleken uit onderzoek van TNO en de zorgsector dat de claim dat het bouwbesluit 2012 tot 700 á 1000 miljoen extra kosten in de zorgsector veroorzaakt waar was en is. Uit alle macht wordt nu geprobeerd om in het veegbesluit de voorschriften aan te passen cq terug te draaien….hoezo objectiviteit van Arcadis? Wiens brood men eet wiens taal men spreekt gaat nog steeds op! 25-8-2011

  2. Lees alle reacties
  3. ARCADIS is een van de medeontwikkelaars van het nieuwe Bouwbesluit. Daarbij was een van de criteria dat het nieuwe Besluit niet mocht leiden tot extra kosten. Dat zij extra kosten ontkennen, is dus niet verbazingwekkend.
    Toch is het verontrustend. Indien de ontwikkelaars van het Bouwbesluit de problemen niet erkennen, dan wordt reparatie in een veegwet moeizaam. En geloof me, dat is nodig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.